Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Что изменится в Запорожье с сентября: увеличение акцизов на топливо, выплаты ВПЛ и новый учебный год

Что изменится в Запорожье с сентября: увеличение акцизов на топливо, выплаты ВПЛ и новый учебный год

Что изменится в Запорожье с сентября: увеличение акцизов на топливо, выплаты ВПЛ и новый учебный год

В Україні з вересня 2024 року очікуються зміни у виплатах для ВПО, акцизах на паливо та алкоголь, а також в освітньому процесі для школярів.

Inform.zp.ua розповідає, яких нововведень варто очікувати.

Збільшення акцизу на паливо та алкоголь

З вересня в Україні збільшать акцизний податок на паливо та алкоголь. Президент підписав закон № 11256-2

На першому етапі, з 1 вересня, акцизи мають зрости таким чином:

на бензин — з 213,5 до 242,6 євро за тисячу літрів (+13,6%);

на дизельне пальне — з 139,5 до 177,6 євро за тисячу літрів (+27,3%);

на автогаз — з 52 до 165 євро за тисячу літрів (+217,3%);

на альтернативне моторне паливо — зі 162 до 184,08 євро за тисячу літрів (+13,6%).

Поставку топлива в Запорожскую область скоро возобновят, - ЗОВА
Топливо

Зростання акцизів означатиме також і ріст цін на АЗС, – за різними підрахунками, на 1,5-2 грн за літр бензину і дизпалива. Для автогазу подорожчання може становити 5-6 грн.

На 1 літр вин та інших зброджених напоїв з міцністю від 1,2% до 22% акциз підвищать з 8,42 до 12,23 гривні.

Завдяки цьому до держбюджету в другому півріччі 2024-го щомісяця надходитиме по 1,6 млрд грн. Також закон націлений на євроінтеграцію.

Виплати для ВПО 

З 1 вересня 2024 року українці більше не отримуватимуть виплати за програмою “Прихисток”. Впродовж двох років можна було отримати компенсацію у 450 грн на місяць за витрати на розміщення одного переселенця у своїй домівці. Самі ВПО проживали в помешканнях безкоштовно.

Основною причиною припинення виплат за програмою “Прихисток” стало виснаження фінансових ресурсів, що надходили від міжнародних партнерів, зокрема від УВКБ ООН, які забезпечували фінансування проєкту. Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Роман Усенко говорить, щойно уряд знайде фінансування, програму відновлять.

Виплати для запорізьких ВПО у травні: хто продовжить отримувати допомогу та як це зробити
Ілюстративне фото

Водночас після 1 вересня Уряд продовжить виплати на проживання для внутрішньо переміщених осіб Запорізької області. Це станеться автоматично.

Протягом місяця держава перевірить, чи не змінився суттєво фінансово-майновий стан цих родин. Якщо змін не відбулось – родини будуть отримувати виплати до лютого 2025 року. 

Зараз допомога на проживання виплачується щомісяця на кожного члена сім’ї ВПО із вразливих категорій. Її отримують понад 1,2 мільйони українців,  які  через війну змушені були залишити свої домівки. 

Початок навчального року

2 вересня запорізькі школи розпочали приймати учнів у змішаній формі навчання. Наразі 122 навчальних закладів на території Запорізької області готові до такого формату роботи.

В Запорізькій області 46 тисяч дітей долучаться до офлайн навчання у двозмінному форматі. Тобто один клас ходитиме в школу тиждень на місяць, інший клас два тижні на місяць або за графіком.

Наприкінці жовтня в Запоріжжі відкриють перші підземні школи
Фотоілюстрація

Навчання дітей буде проходити виключно в укриттях, які протягом останніх місяців ремонтували в школах Запорізької області.

Перед початком навчального року було проведено опитування серед батьків, вчителів і керівників шкіл. Близько 52% батьків обрали змішаний формат навчання для своїх дітей, а 88% керівників закладів підтримали очне навчання.

Тарифи на комунальні послуги

З вересня тарифи на комунальні послуги для українців не зміняться.

З 1 червня почала діяти єдина ціна за світло – це 4,32 гривні за кіловат-годину. Нова ціна 4,32 грн діє на всі кіловати. Тобто тариф підняли на 60%. І діятиме він до 1 травня 2025 року. Це означає, що якщо лічильник «накрутив» умовні 150 кВт*год на місяць, то суми у платіжках зростуть із 396 до 648 грн. Такі споживачі з 1 червня до 30 вересня платитимуть по 4,32 грн за кіловат. А з 1 жовтня до 30 квітня – залежно від обсягу споживання.

Тарифи на комунальні послуги у вересні 2024 в Запоріжжі: скільки доведеться заплатити
Комунальні послуги. Ілюстративне фото

З 1 червня НКРЕКП встановив нові тарифи. У Запоріжжі непобутові споживачі платять 22,88 грн за водопостачання та 14,32 грн за водовідведення, «Облводоканал» надає послуги своїм абонентам за тарифами – 27,96 грн за водопостачання та 41,3 грн за водовідведення (ціни вказані без ПДФ за 1 м³).

АТ “Запоріжгаз” перейшло під управління Групи Нафтогаз. Особові рахунки, тарифи та реквізити на оплату послуг для споживачів Запорізької області залишаються незмінними. Раніше ТОВ “Енерджі Трейд Груп” (ETG) по Запорізькій області встановив єдиний місячний і річний тариф — 7,79 грн. за 1 м3 (з урахуванням ПДВ).