З 29 листопада по 6 грудня у Запорізькій області зафіксували 50 випадків гострих кишкових інфекцій. Понад половина випадків – діти та підлітки.
Про це повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб.
За цей період у місті захворіли 29 дітей віком до 17 років.
Нагадаємо, гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку. Вони можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту. Збудники кишкових інфекцій найчастіше зустрічаються у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах.
При таких симптомах ГКІ потрібно терміново звертатися до лікаря:
- сухість у роті та горлі;
- підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
- переймоподібні болі в животі;
- незначне сечовипускання або його відсутність.
Як вберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій
У Запорізькому обласному ЦКПХ радять дотримуватися таких правил, щоб зберегти здоров’я та уникнути харчових інфекцій:
- Дотримуйтесь особистої гігієни: мийте руки з милом частіше, обов’язково перед їжею, після відвідування туалету та громадських місць;
- У громадських місцях обробляйте руки антисептиками та навчіть цього дітей;
- Ретельно мийте овочі та фрукти, а під час підвищення захворюваності на кишкові інфекції обдавайте їх окропом;
- Забезпечуйте правильну кулінарну та термічну обробку продуктів, дотримуйтеся умов і термінів їх зберігання;
- Не вживайте продукти з порушенням термінів чи умов зберігання;
- Уникайте вживання води з невідомих джерел, пийте лише кип’ячену або очищену воду;
- Намагайтеся не харчуватися на вулиці. Особливо це стосується дітей.