inform.zp.ua

Безкоштовне харчування для дітей в школах запустили на Запоріжжі: як це вдалося та як перенавчили кухарів

Фото: monkeybusiness/Depositphotos

З жовтня 2024 року в 75 запорізьких школах вперше за останні роки запустили безкоштовне гаряче харчування для дітей 1-4 класів. Учні шкіл, які працюють в змішаному форматі, наразі мають поживний та корисний сніданок або обід. У середньому кожного дня харчуються близько 5 000 дітей. 

Харчування для дітей безкоштовне, адже 25-30% від ціни порції фінансується за рахунок Всесвітньої Продовольчої організації, решту – використовують кошти з державної субвенції, ще близько 15% доплачується з місцевого бюджету.

Батьки учнів середньої та старшої шкіл самі обирають, чи хочуть, аби їхня дитина харчувалася, замовляють попередньо і самостійно сплачують.

Створення інфраструктури для приготування їжі

Інфраструктура, яка необхідна була для приготування їжі дітям, у запорізьких школах або застаріла, або була знищена. Тому для навчальних закладів міста та області стало викликом відновлення системи шкільного харчування. До цього питання вирішили підійти системно. Спершу вирішили побудувати та осучаснити необхідні місця для приготування їжі, для цього використовують декілька варіантів:

  1. Ремонт харчоблоків у шкільних їдальнях за новими вимогами, де для кухарів буде можливість самостійно готувати.
  2. На базі однієї школи створюється опорна кухня, в якій готують також для учнів найближчих двох-трьох шкіл.
  3. Фабрики-кухні, на яких можуть створювати майже 15 тисяч порцій. У Запоріжжі наразі завершують проєктування фабрики-кухні. 

«Починаємо шукати інвесторів, хто буде готовий долучитися, і маємо надію, що в цьому році вже будівництво фабрик-кухонь розпочнеться», – поділився заступник голови Запорізької ОВА Михайло Семікін.

У деяких невеликих населених пунктах Запорізької області в школах немає базової кухні навіть, тому керівництво навчального закладу може користуватися послугами кейтерингу – замовляти їжу в якогось приватного підприємця з доставкою в школу.

Проте тут є певні складнощі, зазначає заступник голови ЗОВА, адже ці послуги надають компанії не із Запорізької області, адже ця індустрія в нашому регіоні зазнала занепаду спершу через пандемію, а потім – через повномасштабне вторгнення. 

«Зараз ми бачимо вже пропозиції й від місцевих виробників, що вони також готові брати участь в тендерних процедурах і надавати ці кейтерингові послуги за новими стандартами. Але, на жаль, маємо констатувати, що активності наших підприємців поки не вистачає. Тому зараз ми користуємося послугами з інших територій», – зазначає Семікін.

Кулінарний хаб

Важливим елементом також є персонал, який готуватиме на модернізованих кухнях.

«На жаль, ті фахівці, які традиційно були, вони не мають достатньої кількості навичок роботи з сучасним обладнанням. Тому держава сказала: “Треба перенавчати”», – зазначає Семікін.

У Запорізькій області вирішили перенавчати фахівців та навчати нових – студентів професійно-технічних закладів, коледжів, які навчаються за відповідним фахом.

Кулінарний хаб у Запоріжжі. Фото: ЗОВА

У березні в Запоріжжі відкрили унікальний навчально-практичний центр – Кулінарний хаб. Він став майданчиком з сучасним обладнанням для підготовки майбутніх кухарів, кондитерів і пекарів, який дозволяє готувати страви відповідно до найновіших гастрономічних стандартів.

Кулінарний хаб створили на базі Запорізького професійного коледжу готельно-ресторанного бізнесу. Коштом державної субвенції та місцевих фінансів Хаб оснастили пароконвектоматами, печами для піци, тістомісами, вакууматорами та навіть апаратом для шокового замороження. Тут проходять навчання студенти коледжу, а також кухарі шкільних їдалень. Їх вчать готувати за новим меню.

Кулінарний хаб у Запоріжжі. Фото: ЗОВА

Навчання проходить у дві зміни, одночасно тут можуть працювати до 20 учнів. Кожне робоче місце обладнане нагрівальною панеллю, мийкою та окремою поверхнею для роботи. Є навіть холодильна кімната для зберігання овочів і заготовок, щоб забезпечити максимальну якість продуктів.

Кулінарний хаб у Запоріжжі. Фото: ЗОВА

Цей проєкт обійшовся у 11 млн грн, з яких на придбання сучасного обладнання витратили 6,7 млн грн. Кулінарний хаб став одним з 4 оновлених навчально-практичних центрів в Запорізькій області. 

«На три нових НПЦ ми вже маємо субвенцію, чекаємо зараз відповідь за четвертим закладом і там будемо також проводити ремонт та закуповувати сучасне обладнання, змінювати і робити потужні науково-практичні центри», – зазначає Семікін.

Розуміння їжі для дітей

Не менш важливим є й освітній компонент, завдяки якому діти вчаться споживати їжу, розрізняти «здорову» й «нездорову».

Тому на базі різних предметів у систему шкільних програм додадуть елементи, де в ігровій формі дітям пояснюватимуть різницю в продуктах та навчатимуть, як це приготувати.

«Формування правильних навичок харчування – це ті засади, які дозволять змінити стан здоров’я цілого покоління. Додатково ми маємо, коли дитина, повертаючись зі школи, де вона отримала знання, що таке корисне, що таке некорисне, де вона отримала смачне харчування у вигляді гарячого харчування, приходить додому і змінює склад холодильника. Вона батькам каже: «Дивіться, ось це я не буду, тому що нам роз’яснили в школі, що це некорисне. А ось це нам потрібно, щоб у нас овочі були, щоб менше цукру було. І, окрім самої дитини, змінюється система харчування і у батьків», – зазначає фахівець.

Незабаром в Запорізькій області стартує комунікаційна кампанія для учнів шкіл та їхніх батьків «Здорова їжа Запоріжжя».

Меню харчування для дітей в школах розробляло Міністерство освіти і науки разом з шеф-кухарем Євгеном Клопотенко. В раціоні зменшили кількість солі, хліба, знизили калорійність страв, натомість додали більше фруктів та м’яса.

«Чесно кажучи, ми маємо різні відгуки (щодо меню в школах, – ред.). У нас діти здебільшого звикли харчуватися солоною їжею, газованою солодкою водою, чипсами. І коли їм пропонується більш здорове харчування, звісно, воно там немає цих підсилювачів смаку, їм це незвично. Але динаміка все ж таки спостерігається, коли дитина, харчуючись за цими стандартами, після перших тижнів розуміє, що це корисно і смачно. З часом кількість таких дітей, що звикають повноцінно та поживно харчуватися, зростає», – пояснює Семікін.

Від батьків також були зауваження, але наразі масової критики або відмови від харчування немає, зазначає заступник голови ЗОВА. Отже, виховуємо нове покоління молоді зі здоровими звичками.

Читайте також:

У Запоріжжі з понеділка, 28 квітня, відновили харчування у 21 дитячому садочку Запоріжжі. Воно буде платним.

У Запоріжжі хочуть відновити роботу дитячих садків у звичайному режимі. Для цього планують збудувати підземні дитсадки, які запрацюють уже з 1 вересня.


 Inform.zp.ua працює, щоб ви знали правду. Ми щодня збираємо важливі новини про Запоріжжя, окуповані території та життя в регіоні. Якщо наша робота важлива для вас, підтримайте редакцію донатом — ваша допомога дозволить нам продовжувати писати для вас!  Підтримати: за посиланням 

Exit mobile version