Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » “Запоріжсталі” відмовили в дозволі на викиди: причина

“Запоріжсталі” відмовили в дозволі на викиди: причина

“Запоріжсталі” відмовили в дозволі на викиди: причина

Викиди у Запоріжжі. Ілюстративне фото

Запорізькому підприємству “Запоріжсталь” відмовило в дозволі на викиди Міндовкілля. У відомстві обгрунтували це тим, що в заводу є неточності у документах і неврахування зауважень громадськості.

Про це пише Запорізький центр розслідувань з посиланням на наказ Міндовкілля.

“Наказ Міндовкілля про відмову “Запоріжсталі” у видачі дозволу на викиди датований 23 вересня. Як ідеться в обґрунтуванні, підприємство надало Міндовкілля недостатньо точний і повний перелік документів. Зокрема, немає порівняння майбутнього дозволу із попереднім, дія якого завершується. Це не дозволяє оцінити, які зміни комбінат заклав у свій новий дозвіл”, – пише видання.

Також “Запоріжсталі” пропонують врахувати зауваження Запорізької ОДА щодо санзони комбіната.

Окрім того, громадськість вимагала скоригувати проєкти дозволів “Запоріжсталі” і “Запоріжкокса”. Завод не взяв це до уваги.

“Запоріжкокс” і Запорізький ливарномеханічний завод (колишній цех “Запоріжсталі”) також отримали відмову у видачі дозволів. І знову через проблеми з документацією.

“Запоріжкокс”, як і “Запоріжсталь”, має внести у документи інформацію про коригування за результатами публічного обговорення. На відміну від комбіната, “Запоріжкокс” уже намагався внести ці коригування. Міндовкілля стверджує, що цього недостатньо, – пише ЗЦР.

Водночас журналісти зауважують, що відмова у видачі дозволу ніяк не вплине на діяльність заводів. До кінця воєнного стану вони можуть працювати без дозволів на викиди. Законодавство ніяк не обмежує строки, протягом яких можна коригувати документацію, тож процес може тривати місяцями.

Читайте також:

У Запоріжжі 6 вересня відбулися громадські слухання з питання зниження концентрації забруднюючих речовин в повітрі. Наразі проєкт програми щодо зменшення кількості фенолу і формальдегіду проходить процедуру стратегічної екологічної оцінки. Після цього його мають винести на затвердження депутатами міської ради. 

В Італії, у місті Пйомбіно, планують побудувати аналог комбінату “Запоріжсталь”. План проєкту вже в розробці, працюють і над залученням фінансування.