Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Експерти розповіли про два сценарії можливої аварії на ЗАЕС

Експерти розповіли про два сценарії можливої аварії на ЗАЕС

Експерти розповіли про два сценарії можливої аварії на ЗАЕС

Запорожская АЭС

У разі можливої аварії на Запорізькій атомній електростанції існує два варіанти розвитку подій. Експерти розповіли, як захистити себе від радіації в надзвичайній ситуації.

Цю інформацію опублікував Державний науково-технічний з ядерної та радіаційної безпеки.

На енергоблоках ЗАЕС провели модернізацію в 2011 році, яка спрямована на запобігання та/або управління важкими аваріями. Застосування цих систем дозволяє запобігати виникненню важкої аварії або істотно збільшити запас часу на виконання дій персоналом для пом’якшення їх наслідків.

Варто відзначити, що енергоблоки ЗАЕС знаходяться в стані зупинки не менше 9 місяців (частина енергоблоків була зупинена після окупації майданчика ЗАЕС, решта – восени минулого року). Це означає, що енергоблоки не виробляють електроенергію і в них немає радіоактивного йоду.

Всі можливі варіанти розвитку подій на ЗАЕС можуть відбуватися за двома сценаріями:

– аварія з цілою захисною гермооболонкою реактора (контайнментом);

– аварія з відкритим контайнментом (або в разі його відмови/пошкодження).

Сценарій 1

У разі повного знеструмлення енергоблоку на майданчику ЗАЕС ця аварія буде ідентична тій, що пов’язана з втратою бризковиків (наприклад, через втрату ставка-охолоджувача).

Результати моделювання для гіпотетичної аварії вказують, що радіаційні наслідки від аварії в основному будуть обмежуватися межами санітарно-захисної зони (2,5 км навколо ЗАЕС). А це стосуватиметься в основному тільки персоналу ЗАЕС. В такому випадку необхідно обмежити перебування людей на відкритому повітрі в межах санітарно-захисної зони. Йодна профілактика не потрібна.

Сценарій 2

На сьогодні за умови настання сценарію аварії з відкритим контайнментом немає причин вживати таблетовані препарати йоду або його розчини. Безпідставне вживання таблеток калію йодиду загрожує вашому здоров’ю. Проковтування настойки йоду, Бетадину або розчину Люголя може спричинити серйозні опіки слизової оболонки та отруєння.

У разі аварії з відкритим (або пошкодженим) контайнментом радіаційні наслідки аварії матимуть більш широку географію і гірші наслідки. Область забруднення буде залежати від конкретного сценарію та метеорологічних умов. У разі такої аварії населення проінформують про рівень викидів, розвиток ситуації на аварійному енергоблоці та прогнозовану зону забруднення додатково.

У разі радіаційної аварії на АЕС надійде сповіщення про надзвичайну ситуацію. Почувши сигнал тривоги, необхідно негайно включити радіо, телевізор або Інтернет і прослухати це повідомлення. Довіряйте лише перевіреній інформації, яку повідомляють офіційні органи влади-ДСНС, Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ, Укргідрометцентр, місцеві органи управління, військові адміністрації, поліція.

Як врятуватися від радіації

  1. Найперший крок-надіти респіратор або ватно-марлеву пов’язку. Якщо їх немає, прикрийте ніс і рот рушником, хусткою або шарфом.
  2. Необхідно залишатися в приміщенні або негайно знайти найближче укриття або підвал, якщо ви перебуваєте на вулиці. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівлі, тому треба триматися якнайдалі від стін і даху. Якщо ви прийшли з вулиці, зніміть верхній шар одягу і помістіть його в поліетиленовий пакет або герметичний контейнер. Це може усунути до 90% радіоактивного забруднення і зменшить час, протягом якого ви перебуваєте під впливом радіації.
  3. Закрийте та заблокуйте всі вікна, двері та вентиляційні отвори в приміщенні та не підходьте до них без крайньої необхідності; вимкніть кондиціонер та обігрівачі.
  4. Безпечними до вживання є тільки бутильована вода і продукти в герметичних контейнерах (банках, пляшках, коробках) або продукти, які знаходилися в холодильнику або морозильній камері. Вживати їжу з саду, городу або ту, що знаходилася на вулиці, і користуватися водопровідною водою можна тільки після офіційного повідомлення, що це безпечно.
  5. Важливо дотримуватися правил особистої гігієни. Протирайте вологою ганчіркою або чистим рушником харчові контейнери, столи і посуд. Не забувайте і про своїх домашніх улюбленців, протріть миски і килимки. Покладіть використані ганчірки в пакет або пластикову коробку, яка герметично закривається.
  6. Слідкуйте за подальшими повідомленнями від ДСНС, Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ, Укргідрометцентру, армії, поліції або місцевих органів управління. Вони сповістять про подальші дії, необхідність в евакуації і правила безпеки.

Поки жоден сценарій подій на ЗАЕС не вимагає проведення йодної профілактики, відзначають експерти.

Як писав раніше Inform.zp.ua, у Запоріжжі 29 червня проведуть спеціальні навчання, під час яких опрацюють алгоритми захисту населення у разі надзвичайної ситуації на ЗАЕС.