Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Перейменування Запоріжжя в Запорожжя хочуть заборонити: подробиці

Перейменування Запоріжжя в Запорожжя хочуть заборонити: подробиці

Перейменування Запоріжжя в Запорожжя хочуть заборонити: подробиці

Міністерство культури та інформаційної політики та Міністерство освіти і науки заявили, що рішення Національної комісії зі стандартів державної мови про рекомендації щодо перейменувань населених пунктів в Україні потрібно скасувати і розробити нове.

Про це повідомили на сайті МКІП та на фейсбук-сторінці міністра Оксена Лісового.

Перелік населених пунктів, які Нацкомісія рекомендує переназвати, не відповідає рекомендаціям, які передбачені Законом України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії», вважають у Міністерстві.

Міністр освіти Оксен Лісовий вважає, що комісія вийшла за межі своїх повноважень, оскільки питання заборони пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії за законом покладено на інші органи.

Він заявив, що це рішення має бути скасовано і напрацьовано нове — «компетентними і уповноваженими органами».

Нагадаємо, 22 червня Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала змінити понад 1,4 тисячі назв сіл, селищ і міст України. До списку увійшли як назви, які «не відповідають граматичним нормам української мови», так і ті, які «містять у назві російські імперські ідеологеми». Серед іншого до переліку потрапило і місто Запоріжжя.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь офіційно звернувся до Міністра освіти і науки України Оксена Лісового з проханням скасувати рішення Нацкомісії щодо можливого перейменування міст і сіл в Україні. 

Аналогічно народний депутат Володимир В’ятрович вважає, що, формуючи ці списки, комісія вийшла далеко за межі визначених законом повноважень. 

Щодо можливого перейменування Запоріжжя на Запоріжжя, яке викликало найбільше обурення громадськості, члени комісії заявили, що почали розглядати це питання після звернення від жителів міста.

Як писав раніше Inform.zp.ua, секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв у своєму Telegram-каналі запустив голосування з таким питанням: якою ви бачите назву нашого міста?

Станом на вечір 28 червня в голосуванні взяло участь понад 37 тисяч осіб. 96% учасників опитування не підтримують перейменування міста.