Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Навчальний процес під час тривог у Запоріжжі: що думають про це учні та їхні батьки

Навчальний процес під час тривог у Запоріжжі: що думають про це учні та їхні батьки

Навчальний процес під час тривог у Запоріжжі: що думають про це учні та їхні батьки

Школа. Иллюстративное фото

У Запоріжжі розпочався навчальний процес, але через часті повітряні тривоги викладачам доводиться перервати  заняття. Батьки запорізьких школярів створили петицію про те, щоб не зупиняти проведення онлайн-уроків під час тривог. У Запорізькій міськраді вже зробили заяву щодо цієї ситуації, а деякі навчальні заклади вже внесли зміни до навчального процесу.

Inform.zp.ua зібрав інформацію про нові введення в навчальний процес та дізнався думки батьків, школярів, студентів, викладачів із цього приводу.

У понеділок, 11 вересня, у Запорізькій міськраді порушили питання щодо можливості не переривати проведення онлайн-уроків під час повітряних тривог.

Питання справді дуже складне і зараз ми опрацьовуємо будь-які варіанти забезпечення якісної освіти. Але я хочу сказати, що ситуація з безпекою посідає пріоритетне місце і ми не можемо йти проти ситуації безпеки – змушувати вчителів брати на себе відповідальність за дітей для забезпечення безперервності освітнього процесу. Дійсно, вчитель має перериватися. Але думаю, що сьогодні, разом із педагогами, із батьківським суспільством ми знайдемо “золоту середину”, яка дозволить покращити освітній процес, – зазначив заступник міського голови Анатолій Васюк.

Остаточне рішення щодо петиції ухвалюватиме на найближчій сесії міської ради.

Думки розділилися

Перед вчителями та педагогами Запоріжжя виник новий визов – проводити заняття під час повітряної тривоги у місті. Виникла дилема, чи це варто робити, адже, з одного боку, стоїть питання безпеки дітей, а з іншого – виконання навчальної програми.

У мене щодо цього суперечлива думка: з одного боку освіти, а з іншого життя дитини. Якщо не дай боже, щось станеться, то й навіщо вже ця освіта. Якщо під час уроку почалася тривога, моє завдання сказати про це і простежити, щоб діти вийшли з уроку, далі завдання батьків простежити за безпекою дитини. Також не варто забувати, що багато хто перебуває за кордоном і тоді виходять не рівні умови для дітей. Якщо чесно, я проводила б уроки, але життя дітей це головне, – зазначає вчителька однієї зі шкіл Запоріжжя Маргарита.

Думки батьків теж розділилися з цього приводу: одні хочуть, щоб навчальний процес продовжувався, інші ж проти такого формату. Одна з мам запорізького школяра поділилася своєю думкою про зміни у навчальному процесі:

Моя думка така, що потрібно робити паузу, отже, безпека наших дітей – це головне. Безумовно, навчання в школах дуже важливе, але яка може бути його якість, коли тобі потрібно бути пильним і при цьому слухати викладача та засвоювати навчальний матеріал. При цьому завжди бути в напрузі і чекати відбою. Навчання дітей – це вкрай важливо, але потрібно підлаштовуватися під сьогоднішні реалії та не ризикувати життям дітей та викладачів. Можна давати матеріали для самостійної обробки, записувати пояснювальні відео та інше. Сьогодні головне – це життя та безпека наших дітей.

Яка ситуація в університетах Запоріжжя.

Запорізький національний університет на засіданні ректора 11 вересня вже ухвалив рішення про продовження занять під час тривог.

У понеділок, 11 вересня, адміністрація університету ухвалила рішення, що викладач під час повітряних тривог має продовжувати навчальний процес: йде до укриття чи іншого безпечного місця та продовжує проводити пару. Також студенти мають право вийти з пари, перейти в укриття/безпечне місце та по можливості приєднатися до заняття. Якщо немає можливості, залишаються до відбою в укриттях.

Викладачка факультету журналістики ЗНУ Олена Усманова зазначає, що згодна з рішенням продовжувати проводити заняття під час тривог:

Щодо моїх дисциплін: матеріали занять, пропущені студентами через тривогу, вони можуть опрацювати під час консультаційного годинника або знайти конспекти лекційних/семінарських занять на платформі Moodle (попередньо уточнити у викладача). Звичайно ж, знижувати бали/оцінки або ставити “н” через відсутність студента через тривогу я в жодному разі не буду.

Викладачка поскаржилася, що часті повітряні тривоги, що оголошуються у прифронтовому Запоріжжі, не дають можливості якісно проводити заняття для студентів:

Минулого тижня я жодної пари повноцінно не провела через часті тривоги, адже припиняла заняття. Розумію, якщо буду в такому форматі продовжувати, то, звісно, про який рівень освіти можна говорити. Повинна підлаштовуватись під сьогоднішні ситуації. Головне це життя, тому я та мої студенти повинні пройти у безпечне місце та продовжувати навчання. Ми не зупиняли процес у період блекауту, вистоємо і сьогодні.

Студенти Запоріжжя скаржаться на якість навчального процесу. Часті тривоги не дають змоги отримувати необхідні знання:

Я не маю однозначної відповіді на це запитання. З одного боку, через таку кількість тривог у місті, як зараз, ми не можемо продовжувати якісно вчитися. Пара практично немає. Але, з іншого боку, постає питання безпеки. До Запоріжжя часто прилітає, особливо зараз. Тому, звісно, є страх. Так, ми можемо за бажанням виходити під час тривоги з пари, однак у такому разі все одно губиться матеріал, оскільки викладач продовжує вести заняття. Тому я розумію, що треба буде сидіти та слухати далі, – розповідає студентка 4 курсу ЗНУ Дарина.

Думки розділилися, стоїть вибір між безпекою дітей та виконанням навчальної програми. Найближчим часом чекаємо на рішення міської ради.