Традиційно більшість українців готують на новорічний стіл салат “Олів’є”. Його рецепт залишається незмінним, а от вартість може змінюватися.
Inform.zp.ua порахував “індекс олів’є” в Запоріжжі.
Для розрахунку бралися традиційні інгредієнти із популярних супермаркетів у місті.
- Картопля (0,4 кг) – 9.16 грн
- Яйця (4 шт) – 23.16 грн
- Майонез (0,2 кг) – 26 грн
- Горошок консервований (0,38 кг) – 36.34 грн
- Ковбаса (0,4 кг) – 80 грн
- Огірки мариновані (0,4 кг) – 36.36 грн
- Морква (0,2 кг) – 2.16 грн
- Цибуля (0,1 кг) – 1.59 грн
Отож, вартість близько двох кілограмів “Олів’є” коштуватимуть жителям Запоріжжя 214.77 грн.
За даними Інституту аграрної економіки, салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 285,46 грн. Це на 1,3 % більше, ніж при святкуванні минулого року.
Найдорожчими інгредієнтами страви в цьому році стали: ковбаса – 127 грн за 0,5 кг (зростання цін на 10 % в залежності від виробника), солоні огірки – 38 грн за 200 г (+9,2 %), 180 г майонезу – 22,90 грн (+6,9 % в залежності від марки). На картоплю ціна в цьому році зросла порівняно з минулим роком на 75,9 %, але за 5 шт. (840 г) ми заплатимо лише 11,68 грн. Ціна зеленого горошку залишилася на рівні минулого року – 45 грн за 0,5 кг. На решту складових салату ціни знизилися: 6 шт. яєць коштують 34,56 грн (зменшення ціни на 22,2 %), 2 морквини (380 г) – 3,33 грн (на 55,3 %), 2 цибулини (230 г) – 2,99 грн (на 54,4 %).
Раніше Inform.zp.ua писав, як працюватимуть супермаркети, банки та пошти у Запоріжжі на новорічні свята.