Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Мобілізація в Україні: на які зміни очікувати запоріжцям після 18 травня

Мобілізація в Україні: на які зміни очікувати запоріжцям після 18 травня

Мобілізація в Україні: на які зміни очікувати запоріжцям після 18 травня

Мобілізація в Україні. Фото: Inform.zp.ua

Після набуття чинності закону про мобілізацію 18 травня всі чоловіки віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані у ТЦК, ЦНАПі або електронному кабінеті. Ті ж чоловіки, які раніше були визнані обмежено придатними, обов’язково мають з’явитися до ТЦК і повторно пройти медичну комісію.

Про це нагадав представник Генерального штабу Збройних Сил України, полковник Юрій Глущенко.

Він зазначив, що особи, які вже зараз оновлюють свої дані у ТЦК, можуть повторно не приходити до військкоматів після 18 травня. А от ті, чоловіки, у яких у військовому білеті було написано – обмежено придатний, обов’язково мають з’явитися до ТЦК і повторно пройти ВЛК. Ба більше, тепер висновок ВЛК буде діяти лише 1 рік.

Обмежено придатні законом 10313 були виключені і зараз громадяни матимуть статус або придатний до військової служби, або непридатний до військової служби. Таким чином ця інформація буде внесена до єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів. Це буде оновлена інформація, вона буде використана ТЦК для виконання заходів мобілізації.

Юрій Глущенко пояснив, що у разі поновлення своїх даних через електронний кабінет, який має запрацювати вже від 18 травня, це не означає, що наступного дня потрібно бігти на ВЛК. До медиків військовозобов’язаних запросять окремим направленням, якщо представники ТЦК зроблять висновок про те, що людина потребує проходження медкомісії.

Якщо ж у військових документах зазначено про зняття з обліку, то приходити до ТЦК не потрібно.

Нагадаємо, законопроєкт передбачає, що чоловіки віком від 18 до 60 років, які раніше пройшли ВЛК і отримали статус “обмежено придатний”, тепер мають повторно пройти ВЛК. У документі йдеться про те, що для цього таким особам відводиться до 9 місяців.

Нагадаємо, в Україні стартувала “м’яка” мобілізація. Це стосується і запоріжців.

У Reuters нагадали, що потік добровольців, який утворився відразу після повномасштабного вторгнення рашистів, вичерпався. Зараз багато чоловіків прагнуть ухилитися від мобілізації, виїхати за кордон або знайти інший спосіб уникнути призову, щоб не опинитися в окопах.

Як писав раніше Inform.zp.ua, в мережі ширилася інформація про нібито “зґвалтування дівчини співробітником ТЦК”. При цьому в повідомленнях фігурували різні міста України, зокрема й Запоріжжя. Працівники ТЦК та СП наголошують, що це черговий небезпечний фейк росіян.

До українців звертаються з проханням, бути уважними та не переходити за невідомими посиланнями. Щоб зруйнувати плани росіян достатньо зберігати критичне мислення та не довіряти сумнівним джерелам.