Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Новини » 100 днів на посаді: що Іван Федоров змінив у Запоріжжі та області

100 днів на посаді: що Іван Федоров змінив у Запоріжжі та області

100 днів на посаді: що Іван Федоров змінив у Запоріжжі та області

Іван Федоров 100 днів на посаді очільника ЗОВА. Колаж: Inform.zp.ua

Рівно 100 днів тому, 6 лютого, Іван Федоров отримав посаду голови Запорізької ОВА. За час його головування в Запоріжжі призупинили діяльність обласної ради, змінили в.о. міського голови та анонсували майбутні реформи.

Розповідаємо, що змінилося в Запоріжжі та Запорізькій області за 100 днів роботи очільника Запорізької обласної військової адміністрації Івана Федорова.

Підземним школам в Запоріжжі:бути чи не бути?

Від початку свого головування в Запорізькій ОВА Іван Федоров анонсував будівництво підземних шкіл в Запоріжжі та області. Перша така заява була ще в лютому, тоді новий очільник ЗОВА пообіцяв, що до нового навчального року в місті вже будуть 2-3 підземні школи, а діти вийдуть на змішаний формат навчання. 

“Освіта розпочнеться. Я хочу, щоб діти здобували освіту. У березні у нас відкриється, сподіваюся, близько 50 шкіл. За місяць зможемо відкрити ще. Завдання одне: 1 вересня всі діти мають вийти в змішану систему освіти. Хто виїхав, продовжить онлайн”, – казав Іван Федоров.

Пізніше стало відомо, що будівництво підземних шкіл розпочнеться у травні 2024 року. Вони будуть розташовані у різних районах Запоріжжя. 

“До 1 вересня у різних районах Запоріжжя з’являться дві підземні школи. Сьогодні ми ведемо перемовини з нашими міжнародними партнерами, щоб вони профінансували цей проєкт”, – зазначив очільник ЗОВА.

Після цього з’явилася інформація, що дизайн для підземних шкіл буде розробляти американська архітектурна компанія Gensler. Ця ж компанія брала участь в будівництві Shanghai Tower. Та в багатьох інших масштабних проєктах забудови по всьому світу.

Федоров показав, як може виглядати підземна школа в Запоріжжі
Дизайн підземних шкіл в Запоріжжі. Фото: ЗОВА

“Ми провели роботу з одним з найвідоміших архітектурних бюро світу Gensler, що має штаб-квартиру у Сполучених Штатах Америки, ми попередньо отримали погодження, що для тих шкіл, які ми будемо будувати підземних для наших дітей, вони також будуть допомагати розробляти дизайн, щоб вони були якомога комфортніше для наших дітей”, – казав Федоров.

У травні Іван Федоров розповів, що в Запоріжжі та передмісті буде збудовано 5 підземних шкіл, проєкти яких вже погоджено Міністерством освіти і науки України. Три школи будуть в обласному центрі, ще дві в Запорізькому районі. 

“Міністерство освіти і науки України погодило перші проекти обласної команди. Попереду ще більше проектів, а загальна сума субвенції від держави – до 500 мільйонів гривень”, – каже очільник ЗОВА.

Всього в планах обласної влади збудувати на території області 10 підземних шкіл, де сумарно 10 000 учнів зможуть навчатися у дві зміни. 

Ремонт зруйнованих багатоповерхівок

У лютому Іван Федоров відвідав 9 з 12 зруйнованих багатоповерхівок у Запоріжжі. Тоді він заявив, що ці будинки відновлять за декілька місяців та заселять людей. Пізніше у квітні очільник ЗОВА та Посол Німеччини відвідали зруйнований будинок по вул. Незалежної України, 67. Тоді Іван Федоров заявив, що всі 12 багатоповерхових будинків у Запоріжжі відновлять до кінця року:

“12 багатоповерхівок обласного центру розбито. Всі плануємо відбудувати вже до кінця цього року: роботи в активній стадії. Відновлюємо будинки коштом державної субвенції та за підтримки міжнародних партнерів, у тому числі й Німеччини”.

Наразі на 10 з 12 будинках продовжуються ремонтні роботи, а точні строки введення їх в експлуатацію ніхто не називає. Проте вчора, 14 травня, Іван Федоров розповів, що будинок по вул. Якова Новицького, 3 відбудують до серпня 2025 року. 

“При сталому фінансуванні, не виключення, що завершимо будівництво  раніше – в листопаді 2024 року”, – каже Іван Федоров.

Раніше Inform.zp.ua писав, як виглядають деякі зруйновані багатоповерхівки в Запоріжжі:

  • Будинок по вулиці Якова Новицького, 3 у Запоріжжі отримав ушкодження в результаті обстрілу з боку російських військ у ніч на 10 жовтня 2022 року.
  • Багатоповерхівка по вулиці Незалежної України, 67 постраждала 2 березня 2023 року. Відновлення будинку наразі продовжується.
  • У Запоріжжі в будинку за адресою Кам’яногірська, 6 від влучання ракети постраждали обидва під’їзди, було зруйновано несучі конструкції та вікна. Наразі в домі тривають відновлювальні роботи.
  • Будинок по вул. Кияшка, 22 постраждав від російського ракетного удару у вересні 2022 року. Темпи відновлення будинку дають надію на те, що власники квартир повернуться до своїх осель вже з початком наступного року.

Мільярд на ЗСУ: на що витратили кошти?

У лютому цього року Іван Федоров оголосив, що Запоріжжя збільшить фінансування Збройних Сил України. Очільник ЗОВА запропонував виділяти 17,5% відсотків обласного бюджету. В тому ж місяці було запроваджено програму “Запорізький мільярд на армію”, в рамках якого Запорізька область має передати на потреби війська 1 мільярд гривень протягом цього року. Згодом Іван Федоров заявив про плани передати на фронт 1,5 мільярда гривень.

“Маємо амбітні плани – наповнити Фонд оборони Запорізької області на суму до 2 мільярди гривень. Ще більше сучасного та надважливого озброєння для підсилення наших захисників”, – зазначив очільник ЗОВА.

Так протягом квітня запорізьким військовим передали 500 безпілотників, згодом ще 200 дронів, антидронові рушниці, ретранслятори та підсилювачі сигналу.

“Спілкуємось з нашими захисниками, питаємо про актуальні потреби. Враховуємо особистий досвід військових “на нулі” – з чим їм доводиться боротися, які прилади та зброю використовує ворог, як модифікує техніку. Аналізуємо, робимо висновки, знаходимо технічні рішення для потужнішого спротиву”, – каже Іван Федоров.

Останню партію озброєння передали  нещодавно запорізьким та мелітопольським захисникам на Куп’янський напрямок. Серед наданої техніки: 150 FPV-дронів, антидронові рушниці, РЕБи та старлінки. 

При цьому в травні Іван Федоров розповів, що фінансування ЗСУ планують з 1,5 мільярда збільшити до 2 мільярдів. І ці кошти також підуть на дрони, пікапи, РЕБи тощо.

“Запорізький мільярд” – це вже 1,5 млрд зібраних коштів, а до кінця року плануємо понад 2,5 млрд. Дякую усім громадам області, які долучилися до збору”, – стверджує очільник ЗОВА. 

Призупинення Запорізької обласної ради

Законопроєкт про передачу повноважень Запорізької облради очільнику Запорізької обласної військової адміністрації Івану Федорову підтримали у Верховній Раді 21 березня 2024 року.

Скріншот законопроєкту №9118 з сайту Верховної Ради

Після чого діяльність облради було призупинено на час дії воєнного стану, а Іван Федоров вийшов з такою заявою:

“Депутати є різні: хтось колаборант на сьогодні засуджений, хтось поїхав з родиною з країни, хтось знаходиться на території інших міст в нашій державі, хтось в Запоріжжі готовий виконувати свою роботу. А хтось знаходиться на лінії фронту та захищає нашу державу. Але якщо зібрати все це разом, то за останні два роки обласна рада не прийняла жодного рішення на користь Запорізької області”.

Наразі всі завдання обласної ради виконує ЗОВА на чолі з Іваном Федоровим. До цих повноважень входять: управління об’єктами громад в області, призначення і звільнення їх керівників, функціонування комунальних закладів тощо.

“Завдяки цьому, нарешті є можливість будувати укриття і підземні школи, ремонтувати лікарні й соціальні об’єкти для людей, ухвалювати кадрові рішення”, – каже очільник ЗОВА.

Після ухвалення рішення в апараті облради почалися кадрові зміни. У травні було звільнено 60% працівників. Під скорочення потрапила перша заступниця голови облради Людмила Любім. Також вже підписані документи щодо звільнення заступника голови облради Геннадія Фукса.

Третій заступник Владислав Куценко, тимчасово відсторонений від роботи. Рішенням Вищого антикорупційного суду, посадовець ще продовжує бути заступником.

Виконавчий апарат Запорізької обласної ради продовжує працювати: хто залишився на посадах
Владислав Куценко та Людмила Любім. Фото: facebook Людмила Любім

Сама голова Запорізької обласної ради Олена Жук залишається на посаді.

Звільнення Анатолія Куртєва: яке відношення має Федоров

24 квітня 2024 року Анатолія Куртєва зняли з посади секретаря Запорізької міської ради та в.о. міського голови Запоріжжя. Його обов’язки передали депутатці міськради Регіні Харченко. Таке рішення прийняли запорізькі депутати на позачерговій сесії. В цей же день Анатолій Куртєв написав листа до президента України Володимира Зеленського про спробу політичного перевороту у Запоріжжі:

“Це повʼязано з маніпуляціями новопризначеного голови Запорізької обласної військової адміністрації Івана Федорова, який прагне одноосібно захопити владу в місті та з цією метою здійснює тиск на депутатів Запорізької міської ради, кулуарно збирає підписи із заборонених проросійських партій, вдається до підкупу та тисне на органи місцевого самоврядування так, щоб коаліція більшості у міській раді Запоріжжя складалася саме з партії Шарія, ОПЗЖ, підконтрольної Медведчуку, та сателіта ПП Оппоблок – “Єднання”, підконтрольного проросійському Новінському”.

До цього Іван Федоров також звертався до Президента України та зазначав, що Анатолій Куртєв на посаді секретаря Запорізької міської ради зловживає повноваженнями та не дотримується Конституції України. 

На ці звинувачення Куртєв посилається й у своєму листі до Володимира Зеленського:

“Голова ЗОВА Іван Федоров безпідставно звинувачує мене у причетності де протиправних дій на посаді секретаря Запорізької міської ради. Я завжди готовий до будь-яких перевірок та до співпраці з правоохоронними органами”.

У день проведення позачергової сесії міськради Запоріжжя, на якій переобрали секретаря міської ради, Анатолій Куртєв подав до суду позов. Проте суд повернув позов Куртєву, навіть не розглянувши його. В документі вказується, що при подачі позову заявник допустився багатьох помилок, зокрема Куртєв не подав до суду документи, що посвідчують особу.

Об’єднання лікарень в Запоріжжі

Про об’єднання лікарень розповіли в ЗОВА ще 2 травня. Тоді писали що серед 40 медичних закладів Запоріжжя вже реорганізували 15 та деякі планують об’єднати.

“Нині їх близько 40 – деякі з них об’єднають. Всі необхідні документи вже підготовлені. Мета реформ – підвищення якості медичних послуг для населення та зменшення витрат з обласного бюджету”, – писала пресслужба ЗОВА.

Згодом стало відомо, що під об’єднання потраплять Запорізька обласна клінічна лікарня, Запорізький протипухлинний центр та кардіологічний центр. Також планують створити Центр матері та дитини на базі обласної дитячої лікарні, перинатального центру та центру репродукції.

Проте Запорізький протипухлинний центр виступив проти такого рішення ЗОВА та звернувся до суду. Проте суд відмовив онкологічному центру за відсутністю достатніх обґрунтувань.

Запорізький онкоцентр виступив проти об'єднання лікарень
Лікарі та пацієнти Запорізького протипухлинного центру під стінами суду. Фото: Forpost

“В даному випадку позивачем не надано жодного доказу в обґрунтування наявності обставин, які б свідчили про існування очевидної небезпеки для прав позивача. Твердження позивача ґрунтуються наразі на припущеннях, ймовірності виникнення негативних наслідків. Отже, позивачем не доведено необхідність вжиття заходів забезпечення позову”, – йдеться в ухвалі Запорізького окружного адміністративного суду.

Медичному закладу дали три дні, щоб або приєднатися до обласної лікарні, або звільнити фахівців. Запорізький онкологічний центр залишився незадоволеним таким рішенням та в соціальних мережах інформує, що буде боротися далі.

Запорізький онкоцентр виступив проти об'єднання лікарень
Документ, який отримав медичний заклад про припинення діяльності. Фото: Запорізький протипухлинний центр

Скандал з директором департаменту міськради Максимом Денщіком

Директора департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Максима Денщіка 13 травня тимчасово відсторонили від посади. Про відсторонення посадовця повідомив начальник управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міської ради Євген Коваленко в коментарі “Суспільному”.

За словами Євгена Коваленка, директор департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Максим Денщік тимчасово відсторонений від роботи, а його обов’язки передали іншій особі. Стосовно посадовця наразі проводиться службове розслідування.

Посадовця Запорізької міськради Максима Денщіка відсторонили
Директор департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Максим Денщік

Сам же Максим Денщік розповів, що його відсторонили на підставі анонімного листа, в якому писали про “перевищення повноважень”.

“Мене відсторонили від займаної посади, начебто, на підставі якогось анонімного листа, що я щось там перевищив якісь повноваження… Навіть такий юридичний нігілізм, коли мене відстороняють, мені забороняють з’являтися до адмінбудівлі і визначають моїм місцем роботи Комунарську районну адміністрацію, що зовсім іде в розріз з діючим законодавством”, – каже посадовець.

Нещодавно, 2 травня, Максим Денщік в соціальних мережах писав про тиск на нього з боку очільника ЗОВА Івана Федорова:

“Хочу офіційно заявити про тиск на мене зі сторони голови ЗОВА Федорова Івана! Останній “по-хорошому” пропонував мені декілька разів звільнитися із займаної посади за власним бажанням. Я відмовився, бо вважаю, що чесно та сумлінно виконую свої обовʼязки!”, – йдеться у дописі.

Максим Денщік не звертався до правоохоронних органів та вважає, що якщо правоохоронців зацікавить його допис, то вони самі почнуть займатися справою. Станом на сьогодні очільник ЗОВА не відреагував на звинувачення у свою сторону.

Нові помічники голови Запорізької ОВА

В цьому місяці, 2 травня, представили команду заступників Івана Федорова. Посади в Запорізькій ОВА отримали Наталія Будяк, Михайло Семікін та Олександр Щербаков.

Наталія Будяк буде керувати напрямками медицини, соціального захисту та підтримки ветеранів війни.

Заступники голови ЗОВА
Заступник голови ЗОВА Наталія Будяк. Фото: ЗОВА

Михайло Семікін та Олександр Щербаков – два заступники, які працювали у Мелітопольській міській раді і, які не полишали своїх обов’язків навіть після початку повномасштабного вторгнення.

Відповідальність Михайла Семікіна – опікуватись освітою, культурою та патріотичним вихованням.

Заступники голови ЗОВА
Заступник голови ЗОВА Михайло Семікін. Фото: ЗОВА

Олександр Щербаков – в його обов’язках комунікація з військовими та організація військової допомоги.

Заступники голови ЗОВА
Заступник голови ЗОВА Олександр Щербаков. Фото: Мелітопольська міська рада

Також продовжать працювати за своїми напрямками Руслан Мовчан (Перший заступник голови ЗОВА) та Євген Мироненко (заступник голови ЗОВА).


Нагадаємо, що раніше Inform.zp.ua спілкувався з очільником ЗОВА Іваном Федоров про перший місяць на посаді. Розповідаємо про перші результати роботи, як відреагувала родина на його призначення, ким Іван Федоров мріяв стати у дитинстві та про важливий виклик для всіх українців.