Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Закон про мобілізацію: що зміниться для запоріжців

Закон про мобілізацію: що зміниться для запоріжців

Закон про мобілізацію: що зміниться для запоріжців

Мобілізація в Україні

18 травня цього року почне діяти новий закон про мобілізацію. Частина ухвалених змін стосується безпосередньо медичної системи.

Про це наголошують у Міністерстві охорони здоров’я.

Зокрема, йдеться про роботу ВЛК, проходження медоглядів, перевірки рішень МСЕК та відстрочки від призову. Тому у профільному міністерстві  роз’яснили основні норми, які передбачені законом №3633-ІХ і пов’язані з медициною.

Так, згідно з документом, всі громадяни повинні обов’язково пройти медичний огляд. У межах якого буде визначено, чи можуть вони бути придатними до військової служби.

Ті, хто має психологічну та/або медичну освіту, можуть пройти військову службу за контрактом терміном на один рік.

Згідно з законом, бійцям, які проходять лікування за кордоном, потрібно пройти військово-лікарську комісію у дистанційному форматі. Це буде робитися для того, щоб вирішити, чи потребують вони тривалого лікування.

Хто має право на відстрочку:

  • люди з інвалідністю або ті, хто, згідно з висновком ВЛК, є непридатним за станом здоров’я;
  • ті, хто доглядають за хворими членами своєї родини, якщо немає інших родичів або ж за батьками чоловіка чи дружини, якщо вони самі не можуть здійснювати про себе подбати;
  • ті, хто має чоловіка чи дружину з І, ІІ чи ІІІ групою інвалідності за умови, якщо вона набута внаслідок певних захворювань;
  • студенти, які здобувають рівень освіти, що є вищим за попередній.

Також закон передбачає перевірку рішень медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Це стосується чоловіків віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2022 року вперше встановили інвалідність II та III груп. Вони мають пройти медогляд повторно.

Виняток становлять ті, хто набув інвалідність:

  • у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності та/або за наслідками захворювань;
  •  внаслідок поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту України;
  •  внаслідок відсутності кінцівки, кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів;
  • через онкологічне захворювання;
  •  внаслідок інтелектуальних порушень чи психічних розладів;
  • у зв’язку з церебральним паралічем або іншим паралітичним синдромом чи причинами інвалідності з дитинства.  

Нагадаємо, законопроєкт передбачає, що чоловіки віком від 18 до 60 років, які раніше пройшли ВЛК і отримали статус “обмежено придатний”, тепер мають повторно пройти ВЛК. У документі йдеться про те, що для цього таким особам відводиться до 9 місяців.

Як повідомлялося, в Україні стартувала “м’яка” мобілізація. Це стосується і запоріжців.

У Reuters нагадали, що потік добровольців, який утворився відразу після повномасштабного вторгнення рашистів, вичерпався. Зараз багато чоловіків прагнуть ухилитися від мобілізації, виїхати за кордон або знайти інший спосіб уникнути призову, щоб не опинитися в окопах.

Як писав раніше Inform.zp.ua, в мережі ширилася інформація про нібито “зґвалтування дівчини співробітником ТЦК”. При цьому в повідомленнях фігурували різні міста України, зокрема й Запоріжжя. Працівники ТЦК та СП наголошують, що це черговий небезпечний фейк росіян.

До українців звертаються з проханням, бути уважними та не переходити за невідомими посиланнями. Щоб зруйнувати плани росіян достатньо зберігати критичне мислення та не довіряти сумнівним джерелам.