Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Треба більше позитивних історій: – як змінити ставлення до українських біженців у Європі

Треба більше позитивних історій: – як змінити ставлення до українських біженців у Європі

Треба більше позитивних історій: – як змінити ставлення до українських біженців у Європі

Львівський медіа форум, Львів, 16-18 травня 2024

Десята зустріч Львівського Медіа Форуму 2024 об’єднала журналістів, медіаекспертів, політиків і державних службовців, представників громадянського суспільства, міжнародних організацій і дипломатів з 36 країн для обговорення актуальних медійних проблем і викликів.

Одна із панелей форуму була за назвою: “Чужі або інші: Біженці на перших шпальтах”.

З початком повномасштабної війни понад шість мільйонів українців змушені були залишити свої домівки, фактично ставши біженцями. На панельній дискусії Х Львівського Медіа Форуму обговорювали, як європейське суспільство сприймає українців, які виникають проблеми з їхньою інтеграцією, та як журналістам потрібно приділяти більше уваги цій темі. У ході обговорення було зазначено, що російська пропаганда зараз дуже активно працює, формуючи для європейців не зовсім позитивний образ українців. Якщо на початку ситуація виглядала більш оптимістично, і медіа висвітлювали не лише сумні або негативні історії українських біженців, то тепер ситуація змінилася.

Спочатку про позитив

Українські біженці в Європі
Українські біженці в Європі

Як вихід із ситуації експерти запропонували публікувати більше позитивних історій, але й обов’язково додавати контекст. Необхідно презентувати українців як тих, що приймають власні рішення і несуть позитив. Окремий напрямок роботи медіа в Європі – це руйнування стереотипів. Для прикладу, в Польщі під час виборів використовували тему біженців політики, спекулюючи на темі витрат. В той самий час українці сплатили податків більше, аніж отримали допомоги із бюджету. Тобто для країни вони принесли більше користі, аніж збитків.

Дезінформація

Російська пропаганда
Російська пропаганда

Учасники дискусії також підкреслили, що російська пропаганда проникає повсюди і використовує будь-яку інформацію у своїх інтересах. Наприклад, вона успішно поширює міфи про те, що українці, які приїжджають до Європи, є агресивними нацистами, які не прагнуть миру, а десятки тисяч чоловіків призовного віку не хочуть воювати. Через це у європейців виникає питання — чому ми повинні підтримувати Україну зброєю?

Зрештою, учасники дискусії дійшли згоди, що потрібно більше говорити про проблеми мігрантів, щоб європейці більше задумувалися про те, що підтримка України у військовому спротиві та інтеграції до ЄС надасть більше шансів на те, щоб люди поверталися додому. Водночас українські ЗМІ повинні також висвітлювати ситуацію з біженцями та розвіювати міф про те, що ці люди почали нове життя і більше ніколи не повернуться.


Для довідки: Львівський Медіа Форум організовується Громадською організацією “Львівський медіафорум” з 2013 року. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на зустрічах Форуму особлива увага приділяється критичній необхідності міжнародної підтримки України та її медійного сектору під час війни.