Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Політика » Депутати оскаржують звільнення з посади в.о. міського голови Запоріжжя Анатолія Куртєва. Пояснюємо, що сталося з переобранням, та чи є воно законним

Депутати оскаржують звільнення з посади в.о. міського голови Запоріжжя Анатолія Куртєва. Пояснюємо, що сталося з переобранням, та чи є воно законним

Депутати оскаржують звільнення з посади в.о. міського голови Запоріжжя Анатолія Куртєва. Пояснюємо, що сталося з переобранням, та чи є воно законним

Анатолій Куртєв

Після сесії Запорізької міської ради, на якій під час таємного голосування депутати звільнили з посади в.о. міського голови Запоріжжя Анатолія Куртєва та призначили на неї Регіну Харченко, попередній очільник почав оскаржувати це рішення.

Зокрема, він писав листа до президента про спробу “політичного перевороту” в Запоріжжі та подавав позов до суду. Наразі депутати фракції “Слуга народу” написали лист до Верховної Ради про визнання звільнення Куртєва незаконним.

Inform.zp.ua розбирався у ситуації, що склалася.

Таємне голосування

24 квітня 2024 року Анатолія Куртєва зняли з посади секретаря Запорізької міської ради та в.о. міського голови Запоріжжя. Його обов’язки передали депутатці міськради Регіні Харченко. Таке рішення прийняли запорізькі депутати на позачерговій сесії.

Регіна Харченко
Регіна Харченко



Також під час сесії депутати звільнили трьох заступників: першого заступника мера Олександра Власюка (відповідав за співпрацю з правоохоронними органами, мобілізаційну роботу та цивільний захист),  Олександра Казанцева (охорона довкілля та екологія), Степан Махсма (питання благоустрою, дорожня інфраструктура, оптимізація бізнес-процесів комунальних підприємств).

В цей же день Анатолій Куртєв написав листа до президента України Володимира Зеленського про спробу політичного перевороту у Запоріжжі.

До цього Іван Федоров також звертався до Президента України та зазначав, що Анатолій Куртєв на посаді секретаря Запорізької міської ради зловживає повноваженнями та не дотримується Конституції України. 

Чи законне таке рішення, та хто має право керувати прифронтовим містом, журналісти Inform.zp.ua дізнавалися у адвоката Сергія Гайдука.

Таке рішення, на думку адвоката, дуже невагоме та його можна оскаржити в суді. Проте на це може піти досить багато часу.

«По перше, виникає питання – якщо самого Куртєва не було, то хто мав право збирати сесію міської ради. Закон передбачає зміну секретаря міської ради, але сесія має бути зібрана саме діючим секретарем (Куртєвим – авт.) Також ініціювати засідання сесії має право одна третина депутатів. Але при цьому мають бути відповідні звернення, оприлюднено порядок денний засідання сесії. Якщо депутати просто прийшли – це зібрання депутатів, а не засідання сесії», – вважає адвокат Сергій Гайдук.

Позов до суду

У день проведення позачергової сесії міськради Запоріжжя, на якій переобрали секретаря міської ради, Анатолій Куртєв подав до суду позов. Проте суд повернув позов Куртєву, навіть не розглянувши його.

Суддя оприлюднив ухвалу, в якій відхилив розгляд позову екссекретаря міської ради Анатолія Куртєва. В документі вказується, що при подачі позову заявник допустився багатьох помилок, зокрема Куртєв не подав до суду документи, що посвідчують особу. Також суддя в документі вказує, що помилки допущено й у самому формулюванні позову та відповідає цілому ряду статей Кодексу адміністративного судочинства України.

Лист до Верховної Ради

16 травня Куртєв опублікував допис, в якому зазначив, що його позиція з приводу “самоправства в Запоріжжі” залишається незмінною.

На своєму телеграм-каналі Анатолій Куртєв опублікував лист від депутатської фракції “Слуга народу” до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука. В ньому депутати стверджують,  що сесія Запорізької міськради, що відбулася 24 квітня, була проведена із законодавчими порушеннями. Такою ж вважають й сесію міськради, що має відбутися сьогодні, 20 травня.

Стефанчука попросили “вжити заходів для врегулювання ситуації”.