Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Максим Кравчук: добрі справи заради майбутнього

Максим Кравчук: добрі справи заради майбутнього

Максим Кравчук: добрі справи заради майбутнього

Максим Кравчук, керівник благодійного фонду «Покоління майбутнього»

Максим Кравчук заснував благодійний фонд «Покоління майбутнього» у 2012 році з наміром організовувати творчі заходи для розвитку дітей. У Максима є син Марк, якому нині 7 років, тож як батько він розуміє, наскільки важливо приділяти увагу дітям. Проте з початком повномасштабного вторгнення одним із основних напрямків роботи «Покоління майбутнього» обрав допомогу захисникам. 

Мурали для госпіталю

Першим проектом фонду за «великої війни» стала серія патріотичних муралів. Запорізький військовий госпіталь попросив зробити патріотичні написи всередині будівлі, аби підняти моральний дух захисників. Фонд знайшов художниць, які із цим завданням впоралися. Потім волонтери зробили алею муралів на фасаді госпіталю, щоб запорожці також могли бачити мистецтво часів війни. 

Мурали на стінах корпусу Запорізького військового госпіталя
Мурали на стінах корпусу Запорізького військового госпіталя

Авторки муралів стали – запорізькі художниці, серед яких Вікторія Пісоцька, Людмила Кирилюк, Катерина Терлінська, Марго Парельська, Альона Охолкова, а також волонтер Микола Білик. Фонд співпрацює з багатьма людьми різних професій, залежно від напрямку проектів. «Коли це творча робота, ми задіємо художників, – каже Максим Кравчук. – Якщо пов’язана з розвитком молоді, долучаємо волонтерів та активістів. До цього ми створили найбільший мурал України на будівлі Мокрянського кам’яного кар’єру, назвали його “Місто майбутнього”. Коли малювали його, то надихалися  Запоріжжям, яким воно могло бути».

Надалі фонд організовував в госпіталі покази патріотичних фільмів для бійців і медичних працівників. Така емоційна розрядка дійсно була важлива для бійців. 

Художники та волонтери біля стін Запорізького військового госпіталя
Художники та волонтери біля стін Запорізького військового госпіталя

Ситуативне волонтерство

Максим Кравчук називає свою поточну роботу ситуативним волонтерством, яке об’єднує людей. Фонд став зв’язуючим елементом, який дає можливість людям знаходити один одного. Наприклад, нещодавно разом з Службою у справах дітей Запорізької обласної військової адміністрації волонтери передали ноутбуки дітям-сиротам у Запоріжжі. Це вдалося завдяки комунікації з французьким фондом з Греноблю та Асоціацією підтримки українських сиріт. У таких проектах фонд «Покоління майбутнього» виступає як координатор всіх процесів і допомагає у комунікації між державними закладами, міжнародними партнерами та волонтерами. Завдяки цьому допомога йде саме до Запорізької області. 

Коли почалося повномасштабне вторгнення, до Запоріжжя приїхало дуже багато переселенців, в тому числі сімей із дітьми. «Ми хотіли хоча б  трохи полегшити їхнє життя у нашому місті, – розповідає Максим. Ще у 2022 році фонд купив апарат для приготування солодкої вати і почав пригощати новоприбулі сім’ї. Цукрова вата – це присмак дитинства, і вона нагадуємо про нього не тільки дітям, а й дорослим. 

Волонтери благодійного фонду «Покоління майбутнього»
Волонтери благодійного фонду «Покоління майбутнього»

«Покоління майбутнього» почав робити різні заходи у співпраці з благодійними фондами для дітей, долучався також і до заходів які проводить фонд BELUGA.UA, активно співпрацював з фондом «Я – Маріуполь». До акцій фонду приєднується дуже багато молоді. На думку керівника фонду молодь дуже важлива для волонтерства, бо вони активні і мають вільний час. Їх потрібно лише правильно направляти туди, де вони можуть застосувати свої навички та вміння.

Фонд «Покоління майбутнього» також проводить різні благодійні акцій з торгівельним центром City Mall.  Нещодавно волонтери збирали настільні ігри, які відвідувачі приносили у торгівельний центр в Запоріжжі. Потім всі зібрані ігри та подарунки співробітники фонду відвезли дітям в Запорізький обласний протитуберкульозний клінічний диспансер. Діти знаходяться там дуже багато часу, дехто навіть більше року.

Допомога для військових

До широкомасштабного вторгнення фонд не проводив збори для армії. Але коли волонтери почали отримувати прохання військових про допомогу, то подумали “чому б ні”. Допомогла у зборах налагоджена комунікація із різними організаціями. Коло друзів та контактів допомагає закривати збори на різні потреби армії.

Допомога військовим від благодійного фонду «Покоління майбутнього»
Допомога військовим від благодійного фонду «Покоління майбутнього»

У квітні 2024 року фонд провів благодійний пікнік на природі, щоб зібрати гроші на РЕБ для захисників із бригади “Карадаг”. Вони воюють на Роботинському напрямку, в 40 кілометрах від міста Запоріжжя. Представники «Покоління майбутнього» поставили на заході скриньки і люди могли закинути у неї вільну суму.

Після цього збору у фонді почали вивчати можливість збирати РЕБи самостійно. Експерти вже підрахували, що якщо замовляти комплектуючі напряму з Китаю, можна зробити РЕБ за 20 тисяч гривень. Тому керівник фонду зараз шукає людей, які могли би з комплектуючих збирати РЕБ у Запоріжжі.

Максим також є у складі молодіжної ради Запоріжжя, то відвідує профільні депутатські комісії. Там він почув інформацію про суспільно корисні роботи в Запоріжжі. Після цього фонд долучився до цих робіт. На той часі був великий запит на руки, які могли би плести маскувальні сітки. Завдяки співпраці із міською радою фонд додали до офіційного переліку виконавців суспільно корисних робіт в місті. Як виконавець робіт фонд зміг взяти на роботу людей із центру зайнятості. Зараз вони працюють у фонді і тому є можливість оперативніше закривати запити від військових на різних напрямках, не тільки на запорізькому, а й куп’янському та інших.

Команда фонду із маскувальними сітками для військових
Команда фонду із маскувальними сітками для військових

Сторінки керівника фонду «Покоління майбутнього», Максима Кравчука, у соцмережах:

Відео версія інтерв’ю із Максимум Кравчуком, керівником благодійного фонду «Покоління майбутнього»:


Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.