Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Освіта » Закриття шкіл у Запоріжжі: пояснюємо, які навчальні заклади ліквідують та куди переводитимуть дітей

Закриття шкіл у Запоріжжі: пояснюємо, які навчальні заклади ліквідують та куди переводитимуть дітей

Закриття шкіл у Запоріжжі: пояснюємо, які навчальні заклади ліквідують та куди переводитимуть дітей

Депутати Запорізької міської ради під час двадцять третьої сесії проголосували за оптимізацію закладів освіти у Запоріжжі. Згідно з цим рішенням, закрили дев’ять шкіл та п’ять дитячих садочків.

Про ухвалення рішення щодо оптимізації закладів освіти у Запоріжжі стало відомо на сесії міськради 5 червня.

Тож, у місті закрили такі навчальні заклади:

  • гімназії №30, 39, 81, 17, 14;
  • ліцеї №105 та “Промінь”
  • початкові школи “Гармонія-плюс” та “Злагода”
  • заклади дошкільної освіти (ясла-садок) № 129 “Конвалія”, № 210 “Славутич”, № 143 “Квітковий”, № 131 “Віночок” та № 205 “Світлиця”.

Яка істинна причина закриття навчальних закладів?

Напередодні сесії, 29 травня, на засідання профільної депутатської комісії запросили профспілкові комітети шкіл, які планують ліквідувати, а також ініціативні групи батьків, писав ЗЦР. Заступник міського голови Сергій Білов пояснив необхідність реорганізації постановою МОН про те, що учні мають навчатися у школах за місцем фактичного проживання. Згідно з документом, в класі в середньому мають навчатися 27,5 дітей.

Сергій Білов, заступник міського голови

Проте, за словами Білова, департамент освіти направив до Міністерства лист із пропозицією знизити плановий показник для прифронтових громад, аби не закривати школи з “недобором”.

Проте голова ГО “ХОЧУ ВЧИТИСЬ!”, громадський експерт в галузі освіти Катерина Звєрєва запевняє, що це нормативний показник, який Запоріжжя не виконувало і до повномасштабного вторгнення. 

“Він однаковий для всіх великих міст. Але Запоріжжя не можна порівнювати з ними за кількістю населення. Тому Міністерство освіти і науки від початку визначило цей показник для Запоріжжя невірно”, – зазначає вона.

Катерина Звєрєва, керівниця ГО «ХОЧУ ВЧИТИСЬ!. Фото: особистий архів Катерини Звєрєвої

Своєю чергою заступник міського голови погоджується з цим твердженням, але наголошує на масштабах невиконня показників:

“У школах повинна бути наповнюваність класів 27,5, щоб отримувати державну субвенцію. Абсолютно згоден з активістами, що Запоріжжя майже ніколи не виконувало ці показники, але знову ж таки, через те, що рахується субвенція по кожній школі, то не виконувати ці показники по п’яти школам і дофінансовувати п’ять шкіл, або не виконувати, там, по 50 школам і дофінансовувати 50 шкіл – це абсолютно різні цифри. Якщо раніше ми дофінансовували 10-20 млн., то на сьогоднішній день більше 200 млн. І впевнений, якщо ми нічого не будемо робити, то наступного року ця цифра подвоїться”, – пояснив Білов у коментарі “Суспільне. Заапоріжжя”.

Проте у роз’ясненні Міністерства освіти щодо особливостей розподілу освітньої субвенції у 2024 році не йдеться про розрахунки субвенції на кожну окрему школу – тільки на кількість учнів в громаді. 

За цією логікою, одні школи об’єднують, а інші й зовсім закривають, щоб досягти необхідного показника. Для цього обирали малочисельні та близькі одна до одної школи. 

Також заступник міського голови Білов вказує, що метою рішення про закриття шкіл є покращення безпеки дітей і компенсація нестачи більш ніж 200 млн грн на зарплати вчителів.

На цей аргумент активістка Звєрєва має таке твердження:

“Запорізька область та Запоріжжя в останні роки постійно не могли витратити субвенцію повністю і мали великі залишки грошей. Міністерство фінансів неодноразово вказувало місцевій владі на неприпустимість неефективного використання грошей. Тепер Запоріжжя отримує не всю субвенцію одразу, а щомісячні виплати, щоб не створювати залишків.

Але дофінансування неминуче. Із субвенції не можна оплатити додаткові заняття для запорізьких дітей, які чотири роки навчалися тільки онлайн.Субвенція не покриває надолуження освітніх витрат. А ця робота вчителів теж має бути оплачена”, – каже вона.

Із вчителями та інших працівниками, яким доведеться звільнитися із закритих шкіл і дитсадків, чиновники міськради обіцяють “знайти порозуміння”.

“У нас задача №1 – працевлаштувати всіх в галузі освіти. У нас є ще дитячі садки, є позашкільні заклади, є вакантні посади в інших школах. Впевнений, що ми знайдемо порозуміння з усіма”, – зазначає заступник міського голови Запоріжжя.

В будівлях шкіл, які хочуть закрити, планують розмістити спортивні або культурні заклади.

Громада виступає проти

Активісти та батьки учнів шкіл, які хочуть закрити, все ж виступають проти такого рішення. Вони активно зібрали підписи, аби зупинити реорганізацію навчальних закладів у Запоріжжі, та провести громадські слухання. Для цього потрібно було зібрати 250 голосів, проте активістам вдалося отримати понад одну тисячу підписів. Громада міста вважає, що управління мережею освітніх закладів відбувається не в інтересах безпеки та якісної освіти дітей та громади міста в цілому. 

Збір підписів громади. Фото: платформа ВУС
Збір підписів громади. Фото: платформа ВУС

В канцелярії Запорізької міської ради 3 червня зареєстрували заяву про зібранння слухань щодо “необґрунтованого та безпідставного масового закриття шкіл міською владою” 

Після реєстрації документу у канцелярії міський голова має протягом 20 днів визначити місце та час проведення слухань, виконком – забезпечити це проведення. Проанонсувати захід мають щонайменше за 10 днів, розповіла в коментарі Inform.zp.ua активістка Катерина Звєрєва. На момент публікації матеріалу дата громадських слухань ще не оголошена.

Згодом на сторінці у Фейсбук громадської організації ВУС повідомили, що заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Сергій Білов сказав, що слухання все ж будуть:

“Слухання будуть згодом, фактично після того, як депутати вже затвердили рішення про ліквідацію шкіл”.

Та, як зазначає активістка Звєрєва, рішення про ліквідацію ще щонайменше 14 закладів освіти у Запоріжжі додатково хочуть прийняти депутати.

“Тисячі запоріжців продовжать боротьбу, попереду закриття решти з 14 закладів освіти. Ми чекаємо від пані Регіни поділомлення про слухання і прийдемо туди не просто кивати головою поясненням департаменту. Сподіваємось, депутати і посадовці готові нести відповідність перед людьми,  чиї вимоги щойно публічно і демонстративно проігнорували!”, – заявляють активісти платформи ВУС.

На ситуацію відреагував й освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Він направив до виконуючої обов’язки Запорізького міського голови Регіни Харченко офіційного листа щодо реорганізації закладів середньої освіти у місті. Про це він повідомив у коментарі до допису про реорганізацію шкіл користувача Facebook Олександра Третьяченка 4 червня.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

До омбудсмена надходили числені звернення від місцевих жителів щодо закриття шкіл. Тож він направив лист до місцевої влади з проханням “повідомити підстави прийняття рішення щодо реорганізації освітньої мережі територіальної громади міста Запоріжжя”. Більше детально з листом освітнього омбудсмена можна ознайомитися за посиланням.

Відповідь Освітньому омбудсмену Сергію Горбачову вже готують в міськраді, повідомила Регіна Харченко. 

Регіна Харченко коментує будівництво підземних шкіл в Запоріжжі
Секретарка Запорізької міської ради Регіна Харченко

“Бачу надмірну емоційність з боку батьків. Я теж емоційна людина, я теж важко сприймаю зміни. Але думати треба на перспективу. Якщо не робити це зараз – система освіти ляже вже наприкінці року. 

Підсумую. Оптимізація – необхідна. Оптимізація – буде. Мережа шкіл залишилася радянською. Процес мав би початися ще 10 років тому. Стартували зараз”, – написала Харченко.


Inform.zp.ua й надалі слідкуватиме за ситуацією навколо реорганізації навчальних закладів у Запоріжжі й оперативно інформуватиме про оновлення.