Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Продати Леніна: у Запоріжжі хочуть заробити на продажі пам’ятника. Згадуємо, як його демонтовували, та яка ситуація в інших містах

Продати Леніна: у Запоріжжі хочуть заробити на продажі пам’ятника. Згадуємо, як його демонтовували, та яка ситуація в інших містах

Продати Леніна: у Запоріжжі хочуть заробити на продажі пам’ятника. Згадуємо, як його демонтовували, та яка ситуація в інших містах

Скульптура Леніну в Запоріжжі на території КП “Водоканал”

У Запоріжжі прийняли рішення про продаж пам’ятника Леніну, який демонтували 8 років тому. Його виставлять на аукціон за 10-15 млн гривень, а виручені кошти підуть в бюджет громади.

Inform.zp.ua досліджував, як у Запоріжжі прийшли до такого рішення, чи є подібний досвід в інших містах, та згадаємо, як відбувався “ленінопад”. 

Рішення про продаж пам’ятника Леніну ухвалили на сесії Запорізької міської ради 4 червня. Вартість монумента оцінюють в 10-15 мільйонів гривень. Аукціон проводитимуть на електронній торговій системі ProZorro.Продажі. 

Фото: особистий архів Регіни Харченко/Telegram

Окрім монументу, на продаж також виставлять скульптури сталевара, інженера, електрика та колгоспниці, які розташовувались на постаменті, а також великі та малі літери. Кошти, отримані від продажу, планують спрямувати на розвиток міста, повідомили в Запорізькій міській раді.

Довгий шлях прийняття рішення

Виручені кошти й дійсно хочуть вкласти в благородну справу – розвиток громади, тобто гроші підуть в бюджет міста. На сайті Запорізької міської ради можна знайти проєкт рішення “Про відчуження іншого окремого індивідуально визначеного майна Запорізької міської територіальної громади…”, згідно з яким обсяг коштів, виручених від продажу пам’ятника Леніну, повинні у подальшому спрямувати на капітальні та поточні ремонти найпростіших укриттів Запоріжжя, які перебувають на балансі комунального підприємства “ГРАДПРОЕКТ”.

Перелік майна Запорізької міськради, яке мають продати на аукціоні. Скриншот з сайту Запорізької міської ради

Але це рішення прийняли тільки через 8 років після демонтажу монумента. До того були провалені проєкти рішень, депутатські звернення, запити, петиції. Але про все по черзі.

Після демонтажу пам’ятника у 2016 році депутати міжфракційного об’єднання “За розбудову Запоріжжя” запропонували продати Леніна. Проте депутати не підтримали пропозицію продати демонтований пам’ятник. За цю ідею віддали голоси 21 депутат з 58 зареєстрованих на засіданні.

У 2017 році в Запоріжжі небайдужі містяни зробили ще одну спробу подати пропозицію до міськради продати монумент. Петиція набрала необхідну для розгляду кількість голосів, її розглянули на сесії міської ради, але знову не підтримали.

У 2022 році ще в статусі депутатки Запорізької міської ради Регіна Харченко порушувала питання подальшої долі монумента. Виявилося, що після демонтажу він зберігався на території КП “Водоканал”.

У комунальному підприємстві у відповідь на запит чиновниці на початку 2024 року підтвердили, що дійсно пам’ятник Леніну та його скульптурні композиції знаходиться на тимчасовому безоплатному зберіганні з 2016 року.

Відповідь на запит Регіні Харченко

Також у “Водоканалі” зазначили, що від військових підрозділів та/або приватних суб’єктів господарювання запитів щодо перероблення, або використання демонтованого пам’ятника Леніну не надходило.

Харченко направляла два депутатських звернення до Міноборони та до Міністерства культури та інформаційної політики, щодо того, чи можна використовувати демонтовану пам’ятку в інших цілях. Чиновниці надійшла відповідь, в якій зазначено, пам’ятник Леніну в Запоріжжі визнано таким, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Відповідь на запит Регіні Харченко

Це означає, що фактично з монументом Леніна громада та місцева влада може робити все, що вважає доцільним. Пам’ятник більше не має статусу пам’ятки та офіційно не знаходиться під охороною держави.

Саме тому в лютому 2024 року ветеран війни, активіст Іван Мінченко зареєстрував петицію “Про доцільне використання пам’ятника леніну”. В ній він закликав міську владу розглянути варіант продажу монумента та перерозподілу отриманих коштів на потреби Програми підтримки обороноздатності.

“Вважаємо за необхідне враховувати великий дефіцит місцевого бюджету та потребу пошуків альтернативних шляхів надходження коштів на підтримку Сил безпеки та оборони держави. Саме тому доцільне використання залишків пам’ятника здатне посприяти збільшенню фінансування Програми підтримки обороноздатності у місті Запоріжжі”, – йдеться в петиції.

Та петиція не набула підтримки серед містян, адже не зібрала необхідну кількість голосів для розгляду її депутатами.

Скріншот з Єдиної системи місцевих петицій

Та вже 4 червня 2024 року депутати Запорізької міської ради проголосували за продаж пам’ятника на аукціоні.

Після повалення – на продаж

Історія з продажею демонтованих пам’ятників Леніну в Запоріжжі не нова. Раніше подібний досвід мали й інші міста та обласні центри в Україні.

Одними з перших виставляти пам’ятники на аукціонах почали в Маріуполі, розповідав керівник проєкту ProZorro Олексій Соболєв. Він вважав ще тоді це гарною ідеєю:

“Це – гроші громад. Це школи, озеленення, ремонт доріг, комунальної інфраструктури. Це мільйон важливих потреб, які є в кожному регіоні країни. І коли нам кажуть, що ми, мовляв, продаємо “святе”, я хочу заявити: сідайте в машину часу і повертайтесь в 50-тий рік. Хто тоді не жив, може легко відчути ту особливу атмосферу, коли розстріляти – це як випити склянку води: просто подивіться “Смерть Сталіна””.

У 2018 році на сайті електронної торгової системи ProZorro виставили на аукціон демонтований пам’ятник Леніну висотою в 3,75 м. Його намагалося продати  Управління житлово-комунального господарства Ізюмської міської ради за півмільйона гривень. Проте аукціон так і не відбувся.

Фото з аукціону

В 2021 році Звенигородська міська рада Черкаської області також продавали пам’ятник Леніну. Гроші від продажу також хотіли спрямувати в місцевий бюджет.

Фото з аукціону

В Умані продажем пам’ятника зайнялася міська централізована система бібліотек. Скульптуру вагою 3 470 кг продали за понад півмільйона гривень.

“Ленінопад” у Запоріжжі

Хвиля демонтажів пам’ятників Володимиру Леніну та іншим комуністичним, радянським політичним діячам XX століття в Україні розпочалася з Києва ще в грудні 2013 року, коли збиралися мирні мітинги на Майдані. Це явище мало назву “ленінопад”. У більшості містах протестувальники “голими руками” зносили пам’ятники комуністичному ідолу. 

Проте у Запоріжжі процес декомунізації пам’ятника затягнувся ще на понад два роки. 

Леніна як тільки не маскували, щоб він простояв трохи довше. На нього одягали й вишиванку, і форму збірної України. Саме в Запоріжжі пам’ятник простояв найдовше серед усіх міст України, не рахуючи окуповані на той час населені пункти в Донецькій, Луганській областях та Криму.

Фото Maxim Scherbina/Facebook

Скульптура заввишки 19,8 метра була найбільшим на той час пам’ятником Леніну на неокупованій території України. Він простояв у Запоріжжі з 1964 року. На сьогодні найбільший пам’ятник Леніну в Україні заввишки 20,75 метра перебуває в окупованому Севастополі.

Пам’ятник Леніну в Запоріжжі демонтували 18 березня 2016 року. Це було не повалення, а саме офіційний демонтаж, рішення про який ухвалила міська рада на виконання Закону про декомунізацію, який прийняла у квітні 2015 року Верховна Рада України про засудження комуністичного й нацистського режимів. Закон передбачав імперативну норму про демонтаж пам’ятників протягом півроку після набрання чинності законом, про це прямо каже частина шоста статті 7 цього Закону.

Фото: Радіо Свобода

Процес демонтажу тривав близько півтори доби. Пам’ятник зняли з постаменту за допомогою подвійної петлі троса крана, закріпленої на “тулубі” та “шиї” скульптури. Найбільше труднощів виникло під час спилювання арматури п’єдесталу монумента.

Вдень та вночі під час процесу зняття пам’ятника чатували активісти та правоохоронці. Коли ж скульптура повисла в повітрі, запоріжці запускали салюти, викрикували лозунги “Слава Україні!”, “Україна понад усе”, співали державний гімн та фотографувалися з порожнім постаментом.

Загалом в Україні повалили та демонтували 1320 пам’ятників Леніну, заявляв тоді глава Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.