Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Курортний сезон на Азовському морі: яким він був до війни та як виглядає зараз (ФОТО)

Курортний сезон на Азовському морі: яким він був до війни та як виглядає зараз (ФОТО)

Курортний сезон на Азовському морі: яким він був до війни та як виглядає зараз (ФОТО)

Курортні місця Азовського моря вже третій рік знаходяться під російською окупацією. У провідних курортних містах та селищах Азовського моря зараз би розпочинався насичений пляжний сезон з великою кількістю туристів, якби не війна.

Inform.zp.ua пропонує згадати, якими були курортні місця Запорізької області до приходу туди окупантів, та якими вони стали зараз.

За час повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти привласнили і розграбували велику кількість готелів і баз відпочинку – від елітних до совдепівських. І наразі на деяких з них намагаються запустити туристичний сезон 2024. Причому у розвиток інфраструктури курорту вони не вклали ні копійки, а видають здобутки українських власників за свої «досягнення», розповів власник відпочинкового комплексу «Адмірал» Денис Катюха, новиному сайту «Наше місто».

Бердянськ

До початку повномасштабного вторгнення Бердянськ був одним з найпопулярніших морських курортів України, де відпочивали і молодь, і сімейні пари, і літні люди. 

Центральний пляж в Бердянську

Відпочинок та лікування – основна перевага курортного міста Бердянськ до війни. Адже він є одним з найбільших та відомих клімато-грязьових курортів на Азовському узбережжі. До природних лікувальних ресурсів курорту відносяться мінеральні води, полоїди і ропа озер, м’який клімат та тепле море, які почали використовуватися з лікувальною метою вже наприкінці XIX ст.

Лікувальні грязі

До повномасштабного вторгнення Бердянськ приймав до 2 млн туристів. У 2021 році в Бердянську працювало 6 санаторіїв, безліч дитячих таборів та понад 70 офіційних баз відпочинку.

Бердянськ також ще називають перлиною Приазов’я через різномаїття креативних рішень та визначних пам’яток: “Бичкові-годувальнику”, “Сантехник”, “Дачник” та інші.

Пам’ятник “Бичкові-годувальнику” в Бердянську
Пам’ятник “Сантехнік” в Бердянську
Пам’ятник “Дачник”

До війни від заходу до світанку в Бердянську працювали нічні клуби, лунапарк, кораблі з нічними дискотеками. 

Бердянск, Запорожская область
Лунапарк в Бердянську

Для багатьох туристів головна визначна пам’ятка – аквапарк «Мис Доброї Надії», дельфінарій, а також один з найкращих зоопарків в Україні “Сафарі” – з бабуїнами, страусами, зебрами й іншими тваринами та мальовничим ставком із качками.

Аквапарк в Бердянську
Тварини в зоопарк у “Сафарі” м. Бердянськ

А наразі Бердянськ окупанти перетворюють на місто, де жити вкрай проблемно – анансуючи “курортний сезон” у готелях та на базах відпочинку росіяни за спинами туристів хочуть ховати своїх військових, обіцяючи вже третє літо поспіль “наплив туристів”, повідомляв голова ЗОВА Іван Федоров у своєму телеграм-каналі.

З початком літа проросійські політики звітують про плани відкриття дитячого центру “Червона гвоздика”. 

Дитячий табір “Червона гвоздика” до війни

“До повномасштабного вторгнення в Бердянську відпочинок для дітей організовували щонайменше десять закладів. За три роки загарбники спромоглися відновити роботу лише одного, девʼять інших стоять порожніми, або ж там розселяють солдат рф.

«Червона гвоздика» мала статус одного з найкращих дитячих центрів не тільки Азовського узбережжя, а й України загалом. Путівки туди реалізовувалися задовго до літа. Якісний номерний фонд, сучасне обладнання, оригінальні локації і озеленення. Для того, щоб запустити центр – було потрібно просто відчинити вхідні двері.

Росіяни витратили на це аж три літа, перетворили відкриття на пропагандистське шоу. Окупанти ставлять за мету оздоровлення в «Червоній гвоздиці» 1000 дітей з днр, лнр, окупованих регіонів Запорізької та Херсонської областей.

До повномасштабного вторгнення щорічна відвідуваність цього закладу складала в середньому 2500-3000 школярів. А загалом літо в Бердянських ДОЦ проводили близько 15000 дітей. Тобто в 15 разів більше, ніж запланували окупанти”, пише Бердянськ 24 

“Росіяни планують залучати відпочівальників переважно із окупованих  Луганської та Донецької областей.

До курортного сезону окупанти готують 20 бердянських готелів, яких зобовʼязали пройти всі перевірки на «безпечність» та сплачувати податки країні-терористу. Однак, перед початком літа в місті досі панує повний безлад. Як би окупанти не намагалися створити ілюзію підготовки та благоустрою, містяни спростовують”, повідомляє на своєму сайті БМТГ.

Щодо пляжів Бердянська, то вони не готові до літнього сезону. Безліч сміття, зламані навіси, немає достатньої кількості шезлонгів.

Стан пляжів на Азовському морі. Фото з соціальних мереж

З початком літа, бердянські цивільні відпочивають під звуки винищувачі окупантів, які пролітають на мінімальній висоті над узбережжям Азовського моря прямо над їх головами цивільних.

“Таким чином, росіяни продовжують перетворювати прекрасне Азовське узбережжя на зону військових маневрів. Цей небезпечний маневр грубо порушує всі правила безпеки. Літаки, що пролітають на мінімальній висоті, створюють реальну загрозу для життя і здоров’я цивільних людей, що відпочивають на узбережжі. Шум від реактивних двигунів, можливість аварії чи втрати контролю над літаком – все це неприпустимі дії російських загарбників” – пише БМТГ на своєму сайті.

Кирилівка

“Кирилівка до повномасштабного вторгнення приймала близько 2 млн туристів”, повідомив Суспільному начальник Кирилівської селищної військової адміністрації Іван Малєєв.

В Кирилловке для туристов готовят новую стелу на въезде
Кирилівка

Саме в літній сезон берегова лінія селища, протяжністю в 57 кілометрів, завжди була перевантажена туристами.

Крім теплого Азовського моря та розважальною інфраструктурою, Кирилівка славится своїми заповідниками та одним з найбільших в Україні аквапарків.

Аквапарк “Острів скарбів”

Кирилівка пуста. До неї приїжджають лише поодинокі відпочивальники. Бази відпочинку деякі працюють, на деяких власники зареєстрували своє майно на рф і теж працюють, деякі «віджаті» працюють, але нема ніякої масовості. Багато баз пошкоджені після штормів, розкрадені, а на деяких і вагончики повивозили, багато просто стоять, позаростали. Але майже на кожній базі є військові рф”, – розповів начальник Кирилівської селищної військової адміністрації.

Заповідник “Бірючий”

Відомий як природна пам’ятка з унікальною екосистемою, яка утворилася завдяки віддаленого розташуванню і регулярної ізоляції від суші.

Заповідник “Бірючий”

Це місце, де мешкають рідкісні види тварин і птахів а також є рослини, деякі з них занесені до Червоної книги. 

“На Бірючому острову була дуже велика кількість копитних видів тварин. По нашій інформації, дуже багато їх повистрелювали, повбивали, повивозили, поїли… Тобто ми зараз навіть не володіємо такою інформацією, що там відбувається. Але, я впевнений, що там крах повний. Тобто відтворювати цей заповідник прийдеться дуже довго-довго” –  розповідає начальник Кирилівської селищної військової адміністрації.


Звичайно, не про такий відпочинок ми мріяли, але поки що, робимо все можливе, щоб наша зустріч відбулася якнайшвидше!

Авторка: Анжеліка Ванько