Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » «ТТХ» на воєнних рейках: спорядження та одяг для військових

«ТТХ» на воєнних рейках: спорядження та одяг для військових

«ТТХ» на воєнних рейках: спорядження та одяг для військових

Юрій Русанов, директор, ТОВ “ТТХ”

Початок повномасштабного вторгнення Юрій Русанов зустрів у Києві. За день до того, 23 лютого, у столичному виставковому центрі відкрили виставку «Риболовля. Полювання. Туризм», де він представив своє підприємство з виробництва одягу для мисливців та рибалок «ТТХ». Тієї ж ночі Юрій  повернувся додому і, поки чекав на запорізькому вокзалі завершення комендантської години, розглядав сайт Міноборони. Він намагався зрозуміти, чим може бути корисними війську. Відтоді підприємство повністю змінило напрямок роботи, втричі збільшило команду і отримало держзамовлення та грантову підтримку.

Робота для війська 

Юрій відразу зрозумів, що треба працювати на перемогу. Він та його команда склали список виробів, які цех міг би відшивати швидко. 25 лютого на підприємстві відкрили склад із теплим одягом у захисних кольорах, якого якраз і потребували оборонці Запоріжжя та області. Спочатку компанія безкоштовно передала військовим на блокпости ті шапки та костюми, які мала на складах, а потім запустила їхнє масове виробництво. Людей у Збройних силах стрімко більшало, а спорядження не вистачало. Солдати потребували всього – від одягу до спеціального спорядження і бронежилетів.  

«У нас були залишки тканини і з них ми почали шити спорядження, – згадує початок нового етапу співзасновник «ТТХ» Юрій Русанов. – Спершу – тактичні розвантажувальні жилети з підсумками. Потім – сумки скидання для патронів. Далі – різний сезонний одяг для військових. І таким чином ми розширили свій асортимент». 

Наразі компанія  виготовляє понад 300 видів різного спорядження – форму, інший одяг, ремені й чохли для зброї.

Виробництво військового одягу на підприємстві ТОВ "ТТХ"
Виробництво військового одягу на підприємстві ТОВ “ТТХ”
Виробництво військового одягу на підприємстві ТОВ "ТТХ"
Виробництво військового одягу на підприємстві ТОВ “ТТХ”
Виробництво військового одягу на підприємстві ТОВ "ТТХ"
Виробництво військового одягу на підприємстві ТОВ “ТТХ”
Виробництво військового одягу на підприємстві ТОВ "ТТХ"
Виробництво військового одягу на підприємстві ТОВ “ТТХ”

Налагодження виробництва

Після того, як запаси тканини на підприємстві закінчилися, Юрій та його колеги почали працювати разом з іншими волонтерами та виробниками. Вони знаходили тканину на складах підприємств по всій Україні, везли до Запоріжжя відшивали вироби на своїх цехах і віддавали їх військовим. У такому режимі фірма працювали декілька тижнів, допоки не відновилося постачання. Після того, як тканини на складі було достатньо, «ТТХ» почало масштабувати виробництво. 

Вимоги до військового спорядження інші, ніж до спецодягу на підприємствах. Тому виробники спочатку їх вивчили, зрозуміли різницю у тканинах та технічних умовах.Також на початку важливими були відгуки військових. Вони приїжджали на виробництво і казали, що і як треба зробити. Так вдалося значно покращити асортимент і якість одягу та іншого спорядження. 

У перші місяці повномасштабної війни підприємство працювало переважно на волонтерських засадах. Швеї шили безкоштовно, комерційних замовлень не було, грошей на зарплати також. Вироблене Юрій роздавав військовим. Проте постало питання розширення виробництва, тому для військових замовлень бізнесмен відкрив нову компанію. Продукцію, пошиту у Запоріжжі, почали продавали через інтернет та в магазини військового спорядження по всій Україні. Так фірма від волонтерської діяльності повернулася до комерційної.

Логотип запорізького підприємства ТОВ "ТТХ"
Логотип запорізького підприємства ТОВ “ТТХ”

Компанія «ТТХ» стало членом Асоціації легкої промисловості, запропонувала свої послуги Міноборони і на початку 2023 року уклала два договори на постачання війську 10 тисяч одиниць одягу. Перше держзамовлення було на сорочки. Щоб їх відшити, підприємство взяло державний грант «Власна справа» на 250 тисяч гривень, закупило матеріали, тканини та нове обладнання. Це дозволило ще більше розширити виробництво. 

Готова продукція для військових від «ТТХ»
Готова продукція для військових від «ТТХ»
Готова продукція для військових від «ТТХ»
Готова продукція для військових від «ТТХ»

Наразі «ТТХ» вже не виконує замовлення від Міноборони, бо, за словами Юрія, закупівлі проводяться через систему Рrozorro, і здебільшого участь у тендерах беруть тільки великі підприємства. Проте переможці приходять до таких підприємств як «ТТХ» і через субпідряд виконують ці замовлення. 

Сьогодні «ТТХ» майже виключно працює через магазини військового спорядження, переважно у Запорізькій, Донецькій та Харківській областях. Також фірма має власних представників у Києві, Житомирі та Львові. У місцевих представництвах є весь асортимент – чохли для зброї,  ремені для автоматів, військовий одяг, форма, головні убори. Нещодавно «ТТХ» почало виготовляти взуття під власною торговою маркою у співпраці з партнерським підприємством.

Волонтерська справа

Юрій Русанов продовжує волонтерити. До компанії періодично звертаються військові та благодійні фонди. Частину товарів зі складу підприємець віддає безкоштовно. Останній запит був сезонний – на футболки для бійців, білизну, шкарпетки. До цього «ТТХ» передавало бійцям пончо та головні убори. Юрій каже, військо збільшується, а з ним і запити на допомогу. 

Сторінки у соцмережах


Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.