Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Новини » Зруйнована критична інфраструктура та постійні обстріли: як живе Гуляйпільська громада

Зруйнована критична інфраструктура та постійні обстріли: як живе Гуляйпільська громада

Зруйнована критична інфраструктура та постійні обстріли: як живе Гуляйпільська громада

Гуляйполе

Військові російської армії щодня гатять з різного виду озброєння по населеним пунктам Гуляйпільської громади. За останні півтора місяця окупанти посилили атаки FPV-дронами.

Про це повідомив Сергій Ярмак, начальник Гуляйпільської міської військової адміністрації для “Радіо Свобода”

Наразі на території громади проживає 2,5 тисячі людей з 20 тисяч, які мешкали до початку повномасштабного вторгнення. В громаді зруйнована та пошкоджена вся критична інфраструктура. Окупанти завдають удари по населеним пунктам керованими авіаційними бомбами, артилерією та безпілотниками.

“Останній місяць-півтора посилилися атаки саме FPV-дронами. Б’ють по приватних будинках, по автомобілях цивільних. У нас з початку повномасштабного вторгнення немає ні світла, ні води, ні водовідведення, ні газопостачання. Понад два роки – без цих умов цивілізації. Усе працює на генераторах і мобільний зв’язок в тому числі”, – каже Ярмак.

За словами посадовця, людей, що залишаються у Гуляйпільській громаді, забезпечують гуманітарною допомогою – від будівельних матеріалів до безкоштовних ліків.


Раніше ми писали, що в центрі Гуляйполя Запорізької області російські обстріли зруйнували пам’ятник Нестору Махну. Це вже 46 культурна пам’ятка регіону, яка постраждала від дій окупантів.

Що відомо про руйнування культурних пам’яток на Запоріжжі

В Гуляйполі окупанти зруйнували паровий млин “Надія”. Історики називають цю історичну пам’ятку 19 століття “кращим зразком промислової архітектури Запорізького регіону”.

Будинок культури в Оріхові майже повністю зруйнований від російських обстрілів. Поліцейським вдалося врятувати в руїнах портрет Тараса Шевченка.

У Кримському інституті стратегічних досліджень (CISS) зареєстрували 534 злочини, спрямовані проти української культурної спадщини з початку повномасштабного вторгнення.

Від початку повномасштабного вторгнення окупанти зруйнували 274 культурні об’єкти, 12 із них у Запорізькій області. Зокрема, 334 порушення фіксувалися з лютого 2022 року на територіях Херсонської, Луганської, Запорізької та Донецької областей.