Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Чому так часто змінюються графіки відключення світла в Запоріжжі?

Чому так часто змінюються графіки відключення світла в Запоріжжі?

Чому так часто змінюються графіки відключення світла в Запоріжжі?

Відключення світла у Запоріжжі.
Фотоілюстрація/Отключение света в Ивано-Франковске.
Фотоиллюстрация

Чому вимикають світло ввечері, а не в день коли всі на роботі, скільки будуть ще змінюватися графіки відключень та інші найпоширеніші коментарі серед споживачів на які відповів ПАТ Запоріжжяобленерго 18 червня на своєму сайті.

«Скільки можна змінювати ті графіки?»

«Графіки застосовуються з єдиною метою – забезпечити стабільну роботу Об’єднаної енергосистеми та не допустити її розбалансування, коли можна рівень споживання електроенергії перевищує виробництво.

Наразі ситуація змінюється дуже динамічно. У випадку, якщо ці зміни суттєві і вимагають збільшення або зменшення обмежень енергоспоживання,  НЕК «Укренерго» доводить до операторів системи розподілу – у тому числі й для «Запоріжжяобленерго» –  оновлені завдання щодо відключень електроенергії».

Обленерго додає, що має забезпечити виконання цих завдань: 

«Як у гірший бік, – тобто, вносячи до графіку додаткові черги, – так і в кращий, коли вимкнення для якоїсь із черг скорочується або скасовується.

Саме такі позитивні зміни мають місце останніми днями – інколи по кілька разів на добу. На жаль, при цьому укладені раніше графіки змінюються: «додаються» або «випадають» одна, дві, а то й три черги, міняються години вимкнень».

ПАТ Запоріжжяобленерго запевняє

«Ми намагаємось  уникнути зайвих незручностей для клієнтів, зберігши запланований раніше час вимкнень хоча б для частини черг, та догодити усім одночасно – об’єктивно неможливо. 

Розуміємо, що це створює додаткові незручності для наших споживачів, бо побудовані заздалегідь плани руйнуються. Втім у даному випадку доводиться обирати між «несподіваною зміною планів» і «вимкненням електроенергії без необхідності, просто, аби графіки дотримувалися».

«Краще вимикати світло вдень, коли всі на роботі, а не ввечері, – заощаджуйте серед дня»

«В масштабах Об’єднаної енергосистеми неможливо накопичити електроенергію «про запас», аби потім використати її, коли знадобиться додатковий обсяг. Обмеження (графіки) вводяться, коли споживання електроенергії перевищує її виробництво. Якщо це стається вдень – графіки діють у денні години, якщо ввечері – ГПВ застосовуються у вечірні години. І жодні відключення електроенергії в інший, більш зручний для споживачів, час, на жаль, не допоможуть втримати ситуацію».

«А звідки вдень дефіцит – всі ж на роботі?»

«Електроенергію споживають не лише домогосподарства, але й промислові підприємства, установи, офіси, заклади і т.і н., чиї години роботи припадають саме на той період доби, який зазвичай сприймається як «день». Тож – вдома електроенергія не споживається, але споживається на роботі, звідси й графіки, що періодично вводяться серед дня».

«Нашу чергу весь час вимикають ввечері…»

«Загалом дві третини всіх відключень, що від середини травня 2024 відбувалися в межах ГПВ, припадають на вечірній час. Тож – так, дійсно, більшість черг вимикаються саме ввечері. Втім – жодних «теорій змов» – кожна з шести існуючих черг має вечірні вимкнення».

ПАТ Запоріжжяобленерго запевняє, що розуміють всю незручність вимкнення світла ввечері.

«Це заважає домашнім справам та повноцінному відпочинку після робочого дня. Але саме у вечірні години – з 16:00 до 24:00 – рівень споживання електроенергії суттєво зростає.

Плюс останніми днями через спекотну погоду до відключень у вечірні години (з 16:00 до 24:00, тобто, 2 періоди ГПВ) залучені одразу по дві черги одночасно. З урахуванням того, що черг у ГПВ по Запорізькій області – усього шість, забезпечити їх «ротацію» таким чином, аби вони вимикалися ввечері один раз на кілька днів, – неможливо».

Також, додають на сайті, єдине, що може зробити ПАТ Запоріжжяобленерго за даних обставин, це:

«Слідкувати, аби участь черг у вечірніх відключеннях була рівномірною для всіх черг та аби одна й та сама черга два чи більше днів поспіль не вимикалася в один і той самий проміжок часу».

Нагадаємо, раніше Inform.zp.ua писав про графік погодинних відключень у Запоріжжі та Запорізької області на 19 червня. 

Авторка: Анжеліка Ванько