Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Один донор – три врятовані життя: в обласній лікарні Запоріжжя провели унікальну трансплантацію

Один донор – три врятовані життя: в обласній лікарні Запоріжжя провели унікальну трансплантацію

Один донор – три врятовані життя: в обласній лікарні Запоріжжя провели унікальну трансплантацію

Операція з пересадки серця в Запорізькій обласній клінічній лікарні / Операция по пересадке сердца в Запорожской областной клинической больнице

У Запорізькій обласній лікарні лікарі провели мультиорганний забір органів від посмертного донора та успішну пересадку серця. Донором стала запоріжанка, у якої констатували смерть мозку. Протягом життя вона неодноразово казала про те, що після смерті хотіла б допомогти іншим людям стати здоровішими. Відтак, рідні виконали її бажання та дали згоду на посмертну трансплантацію. Завдяки цьому донорству з’явилася можливість врятувати життя та здійснити пересадку нирки і серця трьом реципієнтам, які цього потребують.

Це вже 3-й мультиорганний забір в історії Запорізької обласної клінічної лікарні. Як підкреслив голова облдержадміністрації Іван Федоров під час пресконференції, що відбулася у стінах ЗОКЛ, операції такого рівня проводять лише в декількох лікарнях країни, в тому числі й в Запорізькій області. Своєю чергою він подякував медикам за те, що попри повітряні тривоги та близькість до фронту вони продовжують 24/7 рятувати життя пацієнтам та проводити надскладні операції. І підкреслив, що обласна влада продовжить підтримувати головний медичний заклад регіону. В планах – реконструкція операційного блоку, де проводять надскладні втручання.

Запорожской областной клинической больнице
Запорожской областной клинической больнице

Мультиорганне вилучення донорських органів та пересадку серця проводила команда лікарів Запоріжжя та Києва. Трансплантація серця відбувалася під керівництвом лікаря-кардіохірурга вищої категорії, професора, доктора медичних наук, директора Інституту серця (м. Київ) Бориса Тодурова. Як зазначив під час пресконференції директор Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка, саме злагоджена робота двох команд, необхідна матеріально-технічна база та професіоналізм дали свої максимальні результати.

Реципієнтом став житель Черкаської області. Чоловік має вроджену ваду серця, плюс у 2019 році переніс пневмонію, а далі – коронавірусну хворобу. Це дало свої ускладнення. Стан пацієнта став вкрай важким. Під час пресконференції лікар-кардіохірург Борис Тодуров наголосив, єдиним шансом на порятунок його життя була трансплантація. Тепер це життя врятоване! Важливо підкреслити, що в рамках пресконференції відбулося підписання договору про співпрацю між Запорізькою обласною клінічною лікарнею та Інститутом серця. За словами Ігоря Шишки, така співпраця – це величезний здобуток, як для медичних працівників Запоріжжя, так і для тих пацієнтів, які потребують подібних операцій.

Борис Тодуров та Ігор Шишка
Борис Тодуров та Ігор Шишка

Довідково: Для ЗОКЛ трансплантація – це не просто слово. Це – значний пласт історії, перші кроки та перші успіхи, ряд здавалося б недосяжних мрій та їхнє втілення у життя. Перша трансплантація в стінах ЗОКЛ відбулася у 1992 році. Це була пересадка нирки. У 1994 році в ЗОКЛ відбулася перша в Україні пересадка печінки. В 1996 році тут провели першу в Україні симультанну трансплантацію підшлункової залози та нирки. У 2003 році саме тут вперше в Україні зробили успішну операцію з пересадки донорського серця. У 2011 році на базі ЗОКЛ відбувся мультиорганний забір органів та успішна пересадка серця, печінки й нирок протягом однієї доби. Загалом за 32 роки в обласній лікарні Запоріжжя здійснили понад 650 пересадок нирки (з них 150 – від живого родинного донора), 18 трансплантацій печінки, одну пересадку комплексу підшлункової залози й нирки, 4 трансплантації серця, понад 180 трансплантацій В-клітин підшлункової залози хворим на цукровий діабет. І, як ми вже зазначали, провели 3 мультиорганні вилучення донорських органів, що допомогло врятувати десятки життів.

  • Контакт-центр: (067) 281-19-42
  • Сайт – https://zokb.org.ua/
  • Фейсбук – https://www.facebook.com/zokb.official
  • Інстаграм – https://www.instagram.com/zokb_official

Нагадаємо, в березні 2024 року в обласній лікарні провели першу трансплантацію в прифронтовому Запоріжжі за час війни.