Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Демонтовану бронзову скульптуру Леніна в Запоріжжі виставили на продаж: стартова ціна

Демонтовану бронзову скульптуру Леніна в Запоріжжі виставили на продаж: стартова ціна

Демонтовану бронзову скульптуру Леніна в Запоріжжі виставили на продаж: стартова ціна

Знесений пам’ятник Леніну в Запоріжжі. Фото: Регіна Харченко

На електронній системі публічних закупівель Prozorro розмістили оголошення про продаж бронзової скульптури В.І. Леніна, яку демонтували в Запоріжжі ще 8 років тому.

Про це повідомляє секретарка Запорізької міської ради Регіна Харченко.

Стартова ціна найбільшої бронзової скульптури Леніна становить 10 мільйонів гривень. Кошти з продажу пам’ятника планують направити на потреби захисників та захисниць на Запорізькому напрямку.

“Ми зараз хочемо прискорити цей процес, щоб не витрачати державні кошти. Тому ми плануємо продати пам’ятник за балансовою вартістю. Тобто, якщо він стоїть на балансі й коштує державі 10 млн грн, то за 10 млн грн ми його й плануємо продати. Якщо під час торгів знайдуться люди, які готові купити його дорожче – супер, продамо дорожче”, – розповідає Харченко в ефірі телемарафону.

Продавати скульптуру Леніна будуть разом з додатковими скульптурами, які були на постаменті. Це сталевар, колгоспниця, будівельник та вчений.

Нагадаємо, рішення про продаж пам’ятника Леніну ухвалили на сесії Запорізької міської ради 4 червня. Вартість монумента оцінюють в 10-15 мільйонів гривень. Аукціон проводитимуть на електронній торговій системі ProZorro.Продажі. 

Виручені кошти й дійсно хочуть вкласти в благородну справу – розвиток громади, тобто гроші підуть в бюджет міста. На сайті Запорізької міської ради можна знайти проєкт рішення “Про відчуження іншого окремого індивідуально визначеного майна Запорізької міської територіальної громади…”, згідно з яким обсяг коштів, виручених від продажу пам’ятника Леніну, повинні у подальшому спрямувати на капітальні та поточні ремонти найпростіших укриттів Запоріжжя, які перебувають на балансі комунального підприємства “ГРАДПРОЕКТ”.

Перелік майна Запорізької міськради, яке мають продати на аукціоні. Скриншот з сайту Запорізької міської ради

Але це рішення прийняли тільки через 8 років після демонтажу монумента. До того були провалені проєкти рішень, депутатські звернення, запити, петиції. Але про все по черзі.

Після демонтажу пам’ятника у 2016 році депутати міжфракційного об’єднання “За розбудову Запоріжжя” запропонували продати Леніна. Проте депутати не підтримали пропозицію продати демонтований пам’ятник. За цю ідею віддали голоси 21 депутат з 58 зареєстрованих на засіданні.

У 2017 році в Запоріжжі небайдужі містяни зробили ще одну спробу подати пропозицію до міськради продати монумент. Петиція набрала необхідну для розгляду кількість голосів, її розглянули на сесії міської ради, але знову не підтримали.

У 2022 році ще в статусі депутатки Запорізької міської ради Регіна Харченко порушувала питання подальшої долі монумента. Виявилося, що після демонтажу він зберігався на території КП “Водоканал”.

У комунальному підприємстві у відповідь на запит чиновниці на початку 2024 року підтвердили, що дійсно пам’ятник Леніну та його скульптурні композиції знаходиться на тимчасовому безоплатному зберіганні з 2016 року.