Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Освіта » Нові заходи для проведення навчального процесу взимку на Запоріжжі: заява міністра освіти

Нові заходи для проведення навчального процесу взимку на Запоріжжі: заява міністра освіти

Нові заходи для проведення навчального процесу взимку на Запоріжжі: заява міністра освіти

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий/министр образования и науки Оксен Лисовой

Фото: dw.com

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий анонсував нові заходи для організації навчального процесу взимку. У школах і вишах планують впровадити онлайн-навчання або “змішаний формат”, змінити розклади занять та збільшити тривалість зимових канікул.

Про це Оксен Лісовий розповів під час години запитань до уряду у Верховній Раді, пише “Суспільне”.

Міністр окреслив два ключові підходи для організації навчального процесу взимку.

По-перше, це зміна графіків навчання:

  • Виші та профтехучилища: Навчальний рік розпочинатимуть раніше, щоб скористатися теплим сезоном. Це дозволить зробити зимові канікули довшими та завершити навчання пізніше.
  • Школи: Хоча вони не розпочинатимуть навчальний рік раніше, можливе зміщення початку занять на 10:00 ранку, де це можливо і де немає позмінного навчання.

“Ми працюємо з графіками навчання. Сьогодні заклади вищої освіти та профтехосвіти мають розпочати навчальний рік раніше: у теплий сезон. Це дозволить зробити зимові канікули довшими та завершити навчальний рік пізніше,” – зазначив Лісовий.

По-друге, це забезпечення технічними засобами:

  • Органи місцевого самоврядування: Вони відповідатимуть за забезпечення шкіл і вишів необхідними технічними засобами.
  • Енергогенерація: Наразі близько 30% закладів освіти мають генератори. Однак їхня потужність різниться: деякі забезпечують повне функціонування закладу, а інші – лише роботу пунктів незламності.

“Ці питання мають вирішувати органи місцевого самоврядування. У нас близько 30% закладів освіти забезпечені енергогенерацією, але вона різна: від потужної, яка дозволяє закладу освіти працювати загалом, до слабкої, коли може працювати лише пункт незламності,” – пояснив міністр.

За його словами, нововведення спрямовані на те, щоб підвищити ефективність навчання і зменшити негативний вплив пандемії, війни та інших кризових ситуацій на освітній процес.

“Ми будемо працювати з розкладами занять, зміщуючи початок занять у школі на 10:00 годину ранку, де це можливо. Зараз працюємо над цими рекомендаціями”.

Нагадаємо, у Запоріжжі та Запорізькій області розпочалися роботи з будівництва підземних шкіл. Одну з них будують майже в центрі міста на території комунального закладу “Запорізька спеціалізована школа-інтернат II-III ступенів “Січовий колегіум”.

Підземну школу на території “Січового колегіуму” планують відбудувати до кінця 2024 року. Навчання тут буде проводитися у дві зміни, тому очікується, що в освітньому закладі зможуть брати участь понад тисячу осіб.