Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Економіка » Нові рами та зв’язок: як Запоріжжя допомагає створювати ефективніші дрони

Нові рами та зв’язок: як Запоріжжя допомагає створювати ефективніші дрони

Нові рами та зв’язок: як Запоріжжя допомагає створювати ефективніші дрони

Дрон STING Mad Max

Запорізькі комплектуючі здешевлюють виробництво українських ударних дронів. Нова рама і варіанти зв’язку управління — група українських розробників, яку разом з партнерами зібрав підприємець-волонтер Юрій Голик, починає тестувати в роботі нові деталі для дронів-камікадзе. Вони підвищать ефективність ураження ворога, дозволять заощадити на виробництві без втрати якості та зменшити залежність від закордонних комплектуючих.

Виробники із Запоріжжя запропонували інженерам перевірити 10-дюймову раму. Інженери перезібрали дрон з використанням цих деталей і готують його до тестування в умовах тилових полігонів. Розробники прогнозують, що в якості «бази» для дронів-камікадзе в тестових польотах вона здатна показати непоганий результат.

Дослідний екземпляр також обладнали гвинтами від цього ж українського виробника. Якщо заявлені характеристики підтвердяться, ці деталі дозволять значно знизити вартість виготовлення камікадзе. Запорізька рама – втричі дешевша за карбоновий аналог з Китаю, гвинти – вдвічі.

Паралельно інженери знайшли економічний варіант зв’язку управління та передачі відеосигналу, який дозволяє якісно протистояти впливу засобів радіоелектронної боротьби. «Мізки» дрону-камікадзе автоматично змінюють частоту, якщо виникне загроза придушення. Тож після всіх трансформацій бойовий дрон вийде цікавим по завданням і вартості. Він несе до 2 кг вибухового вантажу на відстань до 12 км, причому ворожі РЕБи не в силі зашкодити «доставці» боєприпасу до цілі.

«Наша команда – у постійному виробничому пошуку. Нові комплектуючі, нові конструкції, нові ПЗ. Ми підбираємо оптимальні комбінації, щоб дрони ефективно нищили ворога, не давали збоїв та витримували фронтове навантаження. І водночас були економічно вигіднішими. Чим менше ресурсів потрібно на виготовлення безпілотників, тим більше їх ми передамо військовим», – розповів підприємець-волонтер Юрій Голик.


Довідка:

Лінійка безпілотних літальних апаратів STING Mad Max розроблена українськими інженерами з команди підприємця-волонтера Юрія Голика для забезпечення високої бойової ефективності в умовах сучасної війни. Вони працюють у тісній співпраці з військовими експертами для створення продуктів, що відповідають сучасним викликам та потребам армії.

STING Mad Max відрізняються підвищеною міцністю, надійністю та здатністю виконувати складні бойові завдання у найекстремальніших умовах. Ці дрони вже успішно використовуються в умовах бойових дій та зберігають свою функціональність під впливом засобів РЕБ. У майбутньому планується розширення лінійки дронів з новими функціональними можливостями та вдосконалення існуючих моделей.

FPV-дронвид безпілотних літальних апаратів, керування якими здійснюється за допомогою FPV-пілотування. У військовому сенсі під цим терміном зазвичай мають на увазі швидкісні FPV-квадрокоптери, перетворені на дрони-камікадзе.

Однією з ключових переваг таких безпілотників над іншими засобами є те, що дрон вартістю від кількох сотень до кількох тисяч доларів може ефективно знищити техніку вартістю мільйони доларів (танк, артилерія, РЕБ, ЗРК) або офіцерів у ближньому тилу. FPV-дрони є дешевими навіть у порівнянні з поширеними на фронті квадрокоптерами серії DJI Mavic, а тим більше — з традиційними дронами-камікадзе та ПТКР: наприклад, Switchblade 300, який має подібні характеристики, коштує 8 тисяч, а ракета «Стугни» — 20 тисяч доларів.

У Росії масове виробництво FPV-дронів розгорнули у другій половині 2023 року