Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Афіша » У Національному заповіднику «Хортиця» відкрилася нова виставка, присвячена Козаку Мамаю

У Національному заповіднику «Хортиця» відкрилася нова виставка, присвячена Козаку Мамаю

У Національному заповіднику «Хортиця» відкрилася нова виставка, присвячена Козаку Мамаю

Відкриття виставки “Козак Мамай”. Фото ЗОВА/Открытие выставки “Казак Мамай”. Фото ЗОВА

В історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» на запоріжців чекає нова культурна подія — виставка «Козак Мамай». Виставка присвячена одному з найулюбленіших фольклорних персонажів української культури, Козаку Мамаю.

Виставка присвячена козаку Мамаю
Діти на відкритті виставки “Козак Мамай”. Фото ЗОВА./Дети на открытии выставки “Казак Мамай”. Фото ЗОВА.

Про це повідомляє пресслужба ЗОВА.

На виставці представлені як історичні картини із музейного фонду Національного заповідника «Хортиця», так і дитячі малюнки, які зображують героя. Картини з Козаком Мамаєм, традиційно зображеного на фоні дуба. Це дерево на виставці символізує міцність і довговічність роду, а Мамай вважається охоронцем українського народу і символом його боротьби за свободу.

Відкритт виставки "Козак Мамай"
Відкриття виставки “Козак Мамай”. Фото ЗОВА/Открытие выставки “Казак Мамай”. Фото ЗОВА

Анна Головко, завідувачка інформаційно-видавничого відділу заповідника, розповіла про концепцію виставки:

«Дуб завжди символізував міцність і безсмертя, і ми вирішили використовувати цей образ для створення виставки, де Козак Мамай представляє зв’язок між поколіннями українців через картини та дитячі малюнки. Ця виставка — це наш спосіб відзначити спадщину української культури та історії.»

Валерій Шевченко, в. о. генерального директора Національного заповідника «Хортиця», підкреслив важливість таких культурних ініціатив у нинішній час:

«Хортиця, запорозьке козацтво та Козак Мамай — це символи, які об’єднують українців по всій країні. Вони надихають нас та допомагають у боротьбі за краще майбутнє. Важливо створювати нові сенси для старих символів, особливо у ці складні часи.»

Майстерклас для дітей
На відкритті виставки для дітей проводили майстерклас “Козак Мамай”. Фото ЗОВА/На открытии выставки для детей проводился мастер-класс “Казак Мамай”. Фото ЗОВА

Виставка «Козак Мамай» триватиме два місяці. Відвідати її можна з середи по п’ятницю з 10:00 до 18:00, а в вихідні — до 20:00. Гостям пропонується можливість намалювати свою власну картину з Козаком Мамаєм, і ці роботи поповнять експозицію.

Нагадаємо, у День Конституції України в Запорізькому обласному художньому музеї відкрилася виставка «Майбутнє починається сьогодні». Вона об’єднала 76 пейзажів запорізьких художників, створених під час художнього пленеру, що зібрав 23 митців.