Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Загибель риби на острові Хортиця: названа причина

Загибель риби на острові Хортиця: названа причина

Загибель риби на острові Хортиця: названа причина

Кадри з відео. Джерело: соціальні мережі

Вчора, 2 липня, у мережі ширилося відео, на якому зафільмували велику кількість мертвої риби біля берегів острову Хортиця. Причиною цього явища є скид води з Дніпровської ГЕС.

Про це розповіли журналістам Inform.zp.ua в Запорізькому рибоохоронному патрулі.

“Пояснення і просте, і складне одночасно – риба під дією течії скоплюється поблизу греблі. Впродовж тривалого часу вона нагулюється, але течія тисне і, так чи інакше, якщо ситуація зі скидом води змінюється, риба втомлюється та скочується вниз за течією. Далі гине”, – заявили в патрулі.

Загибель риби не стосуєються спекотної погоди чи поганої якості води. Воду скидають активніше через підрив Каховської ГЕС та зміни в екосистемі нижче греблі ДніпроГЕС, а тому і риба гине частіше.

“Якщо це була б задуха, ми б бачили велику кількість видів риб, а головне – великий видовий склад загиблої риби. Натомість ми бачимо старовікові види риб, здебільшого коропових – товстолоб, білий амур, сазан. У меншій кількості – сом європейський, судак”, – пояснюють спеціалісти.

Загибель риби на острові Хортиця: названа причина
Мертва риба біля берегів острову Хортиця. Фото: inform.zp.ua

За словами одного з працівників рибоохоронного патруля, загибель риби через роботу ГЕС постійна, і ця проблема існує давно. А помітнішою вона стала у такі періоди: початок 2000 років (осушення ікри) та з 2020 року (загибель рослиноїдних видів риб внаслідок знесилення та подальшого скочування до агрегатів ГЕС).

Як зазначається у Водному кодексі України, споруди, які закачують воду, повинні бути забезпечені рибозахисними пристроями. Однак ГЕС не закачує воду, тому і не має рибозахисту. Це не передбачається законом.

Нагадаємо, раніше у річці Дніпро на пляжах Запоріжжя фахівці зробили 20 досліджень проб води, в половині з яких виявили відхилення по різних показниках.