Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Карантин у Запорізькій області: Американський білий метелик та Повитиця польова загрожують врожаю

Карантин у Запорізькій області: Американський білий метелик та Повитиця польова загрожують врожаю

Карантин у Запорізькій області: Американський білий метелик та Повитиця польова загрожують врожаю

Повитиця польова
Фото Держпродспоживслужби

На території землекористування Новомиколаївської селищної, Долинської, Михайло-Лукашівської, Матвіївської, Петро-Михайлівської, Михайлівської, Біленьківської сільських рад Запорізького району введено карантинний режим.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба Запорізької області.

Це рішення ухвалено розпорядженням голови Запорізької районної державної адміністрації від 21 червня 2024 року №167 за поданням державного фітосанітарного інспектора Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області. Причиною стало виявлення регульованого шкідливого організму Американського білого метелика (Hyphantria cunea Drury) на площі 315 га та Повитиці польової (Cuscuta campestris Junk) на площі 2 га.

Фітосанітарні заходи

Згідно з розпорядженням, встановлено фітосанітарні заходи для локалізації та ліквідації вогнищ шкідливих організмів. Заборонено вивезення заражених об’єктів регулювання з карантинних зон без проведення фумігації. Заражені території повинні оброблятися препаратами, внесеними до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Повитиця польова

Повитиця польова — однорічна рослина-паразит, яка не має ні коренів, ні справжніх листків. Вона кріпиться до рослини-господаря за допомогою спеціальних органів і живиться за її рахунок. Назва повитиці походить від арабського слова “keckout”, що означає “зв’язувати, пришивати”. Ця рослина знижує врожай сільськогосподарських культур, погіршує якість продукції та збільшує витрати ресурсів на її виробництво.

Стебла повитиці польової нитковидні, гіллясті, жовті або жовто-гарячі. Квітки зібрані в густі клубочки білого або зеленувато-білого кольору. Плід — коробочка притиснуто-куляста, що містить дуже дрібне шорстке насіння. Повитиця розмножується переважно насінням, але здатна також розмножуватись вегетативно фрагментами стебла. Одна рослина може дати до 16 тисяч насінин, які зберігають схожість у ґрунті до 10 років. Насіння здатне зберігати схожість навіть після проходження через травну систему худоби.

Запроваджені заходи спрямовані на ефективну боротьбу з поширенням цих шкідливих організмів та забезпечення захисту сільськогосподарських угідь.

Нагадаємо, вчора, 2 липня, у мережі ширилося відео, на якому зафільмували велику кількість мертвої риби біля берегів острову Хортиця. Причиною цього явища є скид води з Дніпровської ГЕС.

Про це розповіли журналістам Inform.zp.ua в Запорізькому рибоохоронному патрулі.

“Пояснення і просте, і складне одночасно – риба під дією течії скоплюється поблизу греблі. Впродовж тривалого часу вона нагулюється, але течія тисне і, так чи інакше, якщо ситуація зі скидом води змінюється, риба втомлюється та скочується вниз за течією. Далі гине”, – заявили в патрулі.