Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Новини » Територія поблизу ЗАЕС зазнала ударів безпілотників: що відомо

Територія поблизу ЗАЕС зазнала ударів безпілотників: що відомо

Територія поблизу ЗАЕС зазнала ударів безпілотників: що відомо

Иллюстративное фото

Кілька безпілотників завдали ударів по об’єктах поблизу Запорізької атомної електростанції, поранивши працівників та спричинивши лісові пожежі. Про це повідомляється у пресрелізі МАГАТЕ від 3 липня.   

Неподалік міста Енергодар три удари безпілотників, влучили в одну з електричних підстанцій, поранивши вісьмох працівників. Один з них потребував медичної допомоги. Експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС, повідомили, що бачили густий дим і чули вибухи з боку розподільчого пристрою станції. Крім того, безпілотники влучили в прилеглий ліс, спричинивши пожежу. Пожежники погасили полум’я. Підстанція розташована за межами самого майданчика ЗАЕС. Про наслідки на майданчику наразі не повідомлялось. 

Також експертам повідомили, що удар спричинив витік масла щонайменше з одного з двох трансформаторів підстанції, пошкодив верхню частину одного з них, а також з’єднувальну лінію.

“Надзвичайно непокоїть те, що ці атаки з безпілотників тривають, незважаючи на очевидну небезпеку, яку вони становлять для людей в Енергодарі, а також для безпеки на Запорізькій атомній електростанції. Вони повинні негайно припинитися”, – заявив Генеральний директор Гроссі.

Цей інцидент створює додатковий ризик для ядерної безпеки, оскільки єдина лінія електропередач, що залишилася на ЗАЕС, постачає електроенергію, необхідну для охолодження шести реакторів під час холодної зупинки, а також для інших важливих функцій ядерної безпеки та захисту. Наразі ця лінія електропередач, а також резервна лінія все ще доступні, але ситуація залишається нестабільною.

Нагадаємо, у червні російське ЗМІ заявило про обстріл ЗАЕС українськими військовими, посилаючись на гендиректора МАГАТЕ. Гроссі повідомив «Известиям», що невідомі особи напали на інспекторів і експертів МАГАТЕ на ЗАЕС, порушуючи або ставлячи під загрозу принципи безпечної експлуатації станції. Він також заявив, що по ЗАЕС були завдані безпілотні удари, і що МАГАТЕ не може ідентифікувати винних через складність визначення точок відправлення безпілотників або їх походження на основі залишків.