Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Економіка » В Україні стрімко закриваються ФОП: яка ситуація в Запорізькій області

В Україні стрімко закриваються ФОП: яка ситуація в Запорізькій області

В Україні стрімко закриваються ФОП: яка ситуація в Запорізькій області

Закриття ФОПів по Україні. Фотоілюстрація YC.Market/Закриття ФОПів по Україні. Фотоілюстрація YC.Market

За даними YouControl.Market, за перше півріччя 2024 року в Україні закрили майже 92 тисячі ФОПів. Приріст закриття ФОПів склав 54%, у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року. Також на 15% зріс показник закриття компаній – за перше півріччя 2024 року припинили діяльність понад 1,5 тисячі підприємств.

Про це повідомляє YC.Market.

Де закривали найбільше ФОПів?

Яка кількість закритих ФОПів по Україні
Кількість закритих по Україні. Ілюстративна карта YC.Market

Майже 92 тисячі ФОПів припинили діяльність в Україні за перше півріччя 2024 року. Це на 54% більше, ніж за той же період 2023 року. Найбільше підприємців закрилося у травні та січні – понад 16 тисяч кожного місяця.

Традиційно, лідером із кількості закритих ФОПів є Київ – понад 12 тисяч. У Харкові припинили діяльність 5,3 тисячі, 3,8 тисячі – в Одесі, 3,3 тисячі – у Дніпрі та 2,8 тисячі – у Львові.

Де і які компанії припиняли діяльність найчастіше?

Понад 1,5 тисячі компаній припинили діяльність за перше півріччя 2024 року. Приріст закриття склав 15% у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року. Найбільше підприємств закрили у Києві – понад 200. Серед областей лідерами по закриттях стали Дніпропетровська – 187, Львівська – 127 та Запорізька – 96.

Серед громад найбільше компаній закривали у Криворізькій (Дніпропетровська область) – 42, Кам’янській (Дніпропетровська область) – 18 та Броварській (Київська область) – 15.

Секторами лідерами за кількістю закритих підприємств стали оптова торгівля – 194 компанії, операції з нерухомістю – 148 та будівництво – 95.

За перше півріччя 2024 року в Україні зареєстрували понад 13 тисяч нових компаній та майже 148,5 тисяч ФОПів. Ці показники також зросли у порівнянні з першим півріччям 2023 року. За аналогічний період 2023 року українці зареєстрували майже 12,5 тисяч компаній та 134 тисячі ФОПів.

У яких секторах найбільше закрили ФОПи
Сектори у яких найбільше закрилися ФОПи. Ілюстрація YC.Market

Фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк пояснює:

“Як не парадоксально, але тренд на збільшення кількості закриття бізнесу не завжди є свідченням виключно негативних тенденцій в економічному житті країни. По-перше, збільшення закриття відбувається на фоні зростання кількості реєстрацій нових компаній та ФОПів, а отже – це в комплексі свідчить про активізацію ділового життя на третій рік повномасштабної війни. По-друге, у 2022 році і частково 2023 році власникам і ФОПам часто було не до того, щоб юридично оформлювати закриття свого бізнесу, навіть якщо де-факто бізнес-активність згорталася. Відтак частина запитів на закриття і припинення у 2024 році – це “відкладений попит” на юридичне оформлення припинення бізнесу, який насправді виник раніше”.

З метою покращення якості дослідження аналітики YouControl попередньо очистили повний офіційний набір даних фінансової звітності від юридичних осіб з некомерційними типами організаційно-правової форми.

Нагадаємо, на порталі «Дія» запущено нову комплексну послугу «е-Підприємець». Вона створена для спрощення ведення бізнесу.

Папери, черги, очікування залишаються в минулому: відтепер необхідні послуги для ведення бізнесу можна оформити онлайн за однією заявою.