Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Афіша » У Запоріжжі проведуть майстер-клас з “Петриківського розпису”

У Запоріжжі проведуть майстер-клас з “Петриківського розпису”

У Запоріжжі проведуть майстер-клас з “Петриківського розпису”

Майстер-клас з “Петриківського розпису”. Фото зі сторінки у Фейсбук Національного заповідника “Хортиця”

Завтра, 7 липня, у Запоріжжі відбудеться майстер-клас з “Петриківського розпису”.

Про це повідомляє Національний заповідник “Хортиця” на своїй сторінці у Facebook.

Час і місце проведення:

Дата: 7 липня 2024 року
Час: 11:00
Місце: Музейні студії «Місто за порогами», бульвар Центральний, 3, 2-й поверх, «Будинок взуття», Запоріжжя.

Вартість квитка: 40 грн

Що таке “Петриківський розпис”?

Петриківський розпис — це традиційне декоративно-прикладне мистецтво, яке бере свій початок з села Петриківка на Дніпропетровщині. Засноване у 1772 році гетьманом Петром Калнишевським, село стало центром цього унікального виду мистецтва.

Історія та особливості розпису:

Петриківський розпис сформувався на основі традицій декоративного розпису внутрішніх приміщень селянських хат. Спочатку це був багатий рослинний орнамент, який часто змінювався перед святами. Жінки з Петриківки розписували стіни хат, і з часом ця традиція перетворилася на промисел.

Останнім етапом розвитку цього мистецтва стало виготовлення декоративних композицій на папері, які імітували стінний розпис. Такі «мальовки» продавалися на місцевих базарах і ярмарках. Петриківка стала великим торговельним центром, де можна було придбати як декоративні розписи, так і інші товари.

Нагадаємо, в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» на запоріжців чекає нова культурна подія — виставка «Козак Мамай». Виставка присвячена одному з найулюбленіших фольклорних персонажів української культури, Козаку Мамаю.