Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » У розшуку ТЦК знаходяться понад 2 тисячі запоріжців

У розшуку ТЦК знаходяться понад 2 тисячі запоріжців

У розшуку ТЦК знаходяться понад 2 тисячі запоріжців

Брифінг з представниками Запорізького обласного ТЦК та СП. Фото: Inform.zp.ua / Брифинг с представителями Запорожского областного ТЦК и СП. Фото: Inform.zp.ua

З початку 2023 року ТЦК подали в розшук майже 3 тисячі жителів Запорізької області через те, що вони не оновили військово-облікові дані.

Про це свідчать дані Міністерства оборони, надані юристу Роману Лихачову, повідомило NV.

За 2023-2024 рік у розшук подали 2 702 жителя Запорізької області. За той самий період правоохоронці склали 4 289 адмінпротоколів на порушників військового обліку.

Фото: NV

 

Фото: NV

Юрист Лихачов зазначає, що в Україні близько 5−6 млн людей, що придатні для проходження служби. Але навіть якщо відняти від них тих, хто оновив свої дані, та чинних військових, то все одно залишиться досить велика кількість потенційних порушників.

«Якщо поштрафувати таку кількість людей навіть по одному разу, то треба буде десятки, якщо не сотні років», — вважає юрист.

Адвокатка Таміла Алексик пояснює, що для оголошення людини в розшук має бути відкрито кримінальне провадження у зв’язку з ухиленням особи від мобілізації.

“Тобто механізм такий: ТЦК та СП передає до поліції інформацію про те, що особа ухиляється та не з’являється на виклик по повістці або не виконала дії щодо оновлення військово облікових даних. Після цього поліція відкриває кримінальне провадження та вносить відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань”, – пояснює адвокатка.

Вона додає, що такій особі мають вручити повідомлення про підозру.

“Але таке повідомлення можуть направити поштою на адресу місця проживання. Лише після цього чоловік оголошується у розшук. Саме за постановою слідчого поліції або прокурора, бо він теж має повноваження оголосити у розшук. І до, речі, згідно ч. 1 ст 281 КПК України до оголошення підозрюваного в розшук слідчий або прокурор зобов’язані вжити заходів щодо встановлення місцезнаходження особи”, – додає адвокатка.

Як писав раніше Inform.zp.ua, до 16 липня всі військовозобов’язані українці мають оновити свої військово-облікові дані в ТЦК та СП. Це можна зробити за допомогою застосунку “Резерв+” або у відділенні ЦНАП. Біля одного з них утворилася черга.