Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Росіяни знову розстріляли українських військовополонених під Роботиним: прокуратура розпочала провадження

Росіяни знову розстріляли українських військовополонених під Роботиним: прокуратура розпочала провадження

Росіяни знову розстріляли українських військовополонених під Роботиним: прокуратура розпочала провадження

Розстріл українських військовополонених. Скрін з відео Сергія Стерненка

У червні цього року росіяни знову порушили закони та звичаї війни, розстрілявши українських військовополонених під Роботино Запорізької області.

Відео злочину окупантів опублікував волонтер Сергій Стерненко у своєму телеграм-каналі.

Генпрокурор Андрій Костін заявив, що за оприлюдненим фактом чергового розстрілу українських військовополонених розпочато провадження.

“Ми знаємо, що це не випадковість. Це навмисна політика злочинного режиму кремля зі знищення всього українського. Знайдемо та покараємо всіх причетних: як тих, хто віддав цей злочинний наказ, так і безпосередніх виконавців цього жорстокого злочину”, – зазначив Костін.

Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин.

Розстріл українських військовополонених

Російські окупанти під час бойового зіткнення у грудні 2023 року поблизу Роботиного в Запорізькій області взяли в полон трьох українських військових й стратили їх.

У страті трьох українських військовополонених військових підозрюють військових із російської 76-ої гвардійської десантно-штурмової дивізії,  відомої як «Псковська десантна дивізія».

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” російські військові розстріляли двох полонених українських бійців. Запорізька обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом розстрілу росіянами трьох українських військовополонених поблизу Роботиного. Справу кваліфікували, як порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)

Запорізькі поліцейські зібрали докази проти російського військового, який розстріляв українського захисника. Окупанту загрожує довічне ув’язнення.