Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » “Готуємося до складної зими”: Федоров розповів про підготовку Запоріжжя до опалювального сезону

“Готуємося до складної зими”: Федоров розповів про підготовку Запоріжжя до опалювального сезону

“Готуємося до складної зими”: Федоров розповів про підготовку Запоріжжя до опалювального сезону

Иллюстративное фото/Ілюстративне фото

У Запорізькій області готуються до зими. Підготовка до сезону вже розпочалася. Вона стосується в першу чергу електроенергії та теплопостачання. Готують до відкриття і “Пункти Незламності”.

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров під час брифінгу.

Забезпечення лікарень

У Запорізькій області встановили резервне електроживлення. Його вистачить приблизно на 3 доби знеструмлень. Це дозволить забезпечити електро- та водопостачання в лікарнях.

Окрім цього, до 15 вересня планують підключити котельні у медичних закладах. Їх встановили за грантові кошти минулого року, але поки що не підключали до централізованих мереж теплопостачання.

“Пункти Незламності”

За словами Івана Федорова, в області вже підготували понад 400 “Пунктів  Незламності”, якими пізніше зможуть скористатися місцеві мешканці.

“Але також ми готуємо резервні місця для обігріву наших мешканців, які, скоріш за все, будуть розміщені в закладах освіти. Через тиждень ми зможемо повідомити, де ми це зможемо зробити”, – додав очільник ЗОВА.

Нагадаємо, “Пункти Незламності” – спеціально облаштовані місця, де кожен українець може безкоштовно зігрітись чи підзарядити гаджети в умовах відключень світла та блекаутів. У кожному Пункті є джерела тепла, води, освітлення, інтернету, живлення для мобільних девайсів, місця для відпочинку, аптечки, а також забезпечення для мам та дітей.

“Пункт Незламності”

На сайті nezlamnist.gov.ua розміщена карта Пунктів по всій країні. Вона постійно оновлюється, однак подивитись розташування у Запорізькій області зараз не можна з міркувань безпеки. Адреси можна дізнатись в органах місцевого самоврядування або в обласних чи районних адміністраціях. Чи додадуть дані на мапу цього року – поки невідомо. 

Постачання електроенергії

Зараз обласна адміністрація разом із благодійними організаціями працює над забезпеченням додаткової генерації. Також, за словами голови Запорізької ОВА, взимку необхідно додатково забезпечити мінімум 100 мегават електроенергії, адже це дозволить у разі відключень електрики включати її в домівках та установах погодинно.

“Ми ведемо перемовини з ЮНІСЕФ, UNDP, USAID, а також профільними міністерствами, аби отримати резервне електроживлення для забезпечення критичних потреб. Вже є перші напрацювання – найближчими днями концерн «Міські теплові мережі» опублікує тендер на обладнання, яке закуплять донори”, – розповів Іван Федоров.

Нова програма кредитування

Нещодавно Уряд запустив доступні кредити для ОСББ та ЖБК на купівлю та встановлення енергообладнання за програмою “Доступні кредити 5-7-9”. Так, можна буде отримати кредит до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних. За ці кошти можна купити та встановити сонячні панелі, інвертори, системи зберігання електроенергії та інше обладнання.

Для того, щоб скористатись державною програмою пільгового кредитування “Доступні кредити 5-7-9”, керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють з державою за програмою та надати пакет необхідних документів, які попросить банк. Ця програма запрацює з 20 липня.

Нагадаємо, як нещодавно повідомив Іван Федоров, у Запоріжжі не планують відновлювати гаряче водопостачання.