Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Без ароматизаторів та з попередженнями: нові правила регулювання тютюну з 11 липня

Без ароматизаторів та з попередженнями: нові правила регулювання тютюну з 11 липня

Без ароматизаторів та з попередженнями: нові правила регулювання тютюну з 11 липня

Нові правила регулювання тютюну на 11 липня. Фото: ГО “Життя”/Новые правила регулирования табака на 11 июля. Фото: ОО “Жизнь”

З 11 липня 2024 року в Україні заборонено продаж ароматизованих сигарет, тютюну для самокруток, електронних сигарет та рідин до них, а також сигаретних упаковок з неналежним маркуванням. Відповідні зміни передбачені Законом України №1978-XI.

Про це повідомляє Центр громадянського представництва “Життя”.

Нові правила спрямовані на посилення захисту населення від приваблення до вживання тютюну. Відтепер всі сигаретні пачки повинні містити комбіновані медичні попередження на 65% площі найбільшої сторони пачки. Оновлені попередження включають зображення хвороб, спричинених курінням, текстові застереження та QR-код з посиланням на сервіс допомоги з відмови від куріння.

Було розроблено три групи наборів медичних попереджень, кожна з яких містить 14 зображень. Ці набори оновлюватимуться щорічно.

Зміни в регулюванні тютюну з 11 липня
Зміни в регулюванні тютюну з 11 липня. Фото: Центру громадянського представництва “Життя”.

Також заборонено продаж сигарет та рідин для електронних сигарет з ароматизованими добавками, а також деякі добавки, такі як вітаміни, які могли б вводити споживачів в оману щодо наслідків вживання тютюнових виробів. Встановлені вимоги до складу рідин для е-сигарет та звітності виробників і дистриб’юторів.

Згідно з даними, 24,5% населення України щодня споживають тютюнові та нікотинові вироби. Поширеність куріння серед жінок зросла вдвічі за останні 7 років, а серед молоді віком 18-29 років 30% є щоденними споживачами тютюну та нікотину. Заборона ароматизаторів має на меті зменшити привабливість цих продуктів, особливо для молоді.

Правила регулювання тютюну з 11 липня
Інфографіка заборони продажу неналежної продукції тютюнових виробів центру ГО “Життя”

Статистика.

Міжнародні організації, такі як ВООЗ, підтверджують ефективність графічних попереджень на упаковках тютюнових виробів у зниженні рівня куріння. В Україні 92% споживачів тютюну помічали попередження, а 54% задумувалися про припинення куріння.

«Тютюнова індустрія з 2015 року блокувала впровадження євроінтеграційних положень для захисту здоров’я населення від тютюну та нікотину. У 2024 році Україна виконала частину зобов’язань, але виникли нові вимоги щодо заборони ароматизованих сигарет для нагрівання та гармонізації акцизів», — зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

До 11 липня 2024 року було дозволено продавати вироби, які були вироблені або імпортовані та введені в обіг до набрання чинності Законом.

Щороку тютюн забирає життя понад 100 тисяч українців.


Inform.zp.ua писав, що в Україні ухвалено антитютюновий закон про куріння у громадських місцях. За порядком цього закону у Запоріжжі слідкує КП «Муніципальна варта». Днями жителі міста зауважили, що співробітники цього підприємства й самі порушують встановлені правила.

В інтернеті поширилося відео, на якому співробітники муніципальної варти курять у громадському місці, події відбувалися на площі Маяковського.