Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » МАГАТЕ: серія атак безпілотників підвищує ризики для ЗАЕС

МАГАТЕ: серія атак безпілотників підвищує ризики для ЗАЕС

МАГАТЕ: серія атак безпілотників підвищує ризики для ЗАЕС

Ілюстративне фото / Иллюстративное фото

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що за останні кілька місяців серія атак безпілотників ще більше посилила занепокоєння щодо небезпеки, яка загрожує ЗАЕС, розташованій на лінії зіткнення.

Про це йдеться у пресрелізі МАГАТЕ від 11 липня. 

Місто Енергодар продовжує страждати від тимчасових відключень електроенергії, нестачі води та лісових пожеж після військових дій в цьому районі. 

За останні кілька місяців відбулося декілька серійних атак російських безпілотників. Останніми днями експерти МАГАТЕ, які перебувають на майданчику, спостерігали дим, що надходив з прилеглих місць, де відбулися такі удари. Раніше вони також повідомили про наявність пожеж поблизу Енергодара, хоча причину їх виникнення одразу не вдалося з’ясувати.

Команда МАГАТЕ була поінформована про напад минулої п’ятниці, який пошкодив електричний трансформатор на підстанції в Енергодарі, що призвело до відключення електроенергії. На ЗАЕС також повідомили експертам МАГАТЕ, що обстріли поблизу міста пошкодили водонасосну станцію та ще одну електричну підстанцію. Через це мешканці протягом дня залишалися без водопровідної води та електроенергії. 

ЗАЕС залишалася підключеною до двох ліній електропередач за межами майданчика і не постраждала від цього обстрілу.

“Ці останні атаки не були спрямовані безпосередньо на атомну електростанцію, як у квітні. Проте, триваюча військова активність у регіоні залишається серйозним приводом для занепокоєння, і для забезпечення ядерної та фізичної ядерної безпеки дуже важливо, щоб Запорізька атомна електростанція була захищена”, – сказав Генеральний директор Гроссі.

Команда МАГАТЕ на ЗАЕС продовжує чути вибухи та постріли на різних відстанях від станції майже щодня протягом останнього тижня.

Нагадуємо, раніше кілька безпілотників завдали ударів по об’єктах поблизу Запорізької атомної електростанції, поранивши працівників та спричинивши лісові пожежі.