Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Дослідження показало: українська мова в школах стає менш популярною

Дослідження показало: українська мова в школах стає менш популярною

Дослідження показало: українська мова в школах стає менш популярною

Голова Державної служба якості освіти України, і Тарас КРЕМІНЬ, Уповноважений із захисту державної мови, презентували результати дослідження щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році. Фото: Державної служби якості освіти в Україні

11 липня 2024 року в Києві відбулася презентація результатів нового дослідження Державної служби якості освіти України, яке розкриває тривожні тенденції щодо використання української мови в освітньому процесі. В дослідженні взяли участь понад 7 тисячі учнів, 4 тисячі вчителів і майже 19 тисяч батьків з усіх регіонів країни.

Частка учнів і вчителів, які спілкуються українською мовою в освітньому процесі та побуті, зменшилася. Нове дослідження Державної служби якості освіти показало, що на Сході та Півдні України російська мова переважає в повсякденному житті, а лише 50% старшокласників вважають мову контенту в інтернеті важливою.

«На третій рік повномасштабної війни частка респондентів, які послуговуються українською мовою як в освітньому процесі, так і в побуті, дещо зменшилася. У східному й південному макрорегіонах у повсякденному спілкуванні учасників освітнього процесу переважає російська мова. Водночас батьки учнів і учениць стали більш консолідованими у підтримці державної мови в усіх сферах життя. Є тенденція до постійного вдосконалення знання державної мови», — голова Державної служба якості освіти України Руслан Гурак.

Ключові результати дослідження:

  • Зменшення частки респондентів, які вважають українську рідною мовою: учнів — з 91% до 74%, батьків — з 93% до 82%, вчителів — з 94% до 86%.
  • Зниження використання української мови в школах: 78% вчителів використовують українську тільки під час уроків (минулого року — 82%).
  • Вплив регіонів: На Сході і Півдні України російська мова переважає в повсякденному спілкуванні.
  • Зменшення споживання українського контенту в інтернеті: Лише 32% старшокласників споживають український контент (минулого року було 43%).

Причинами цього діти назвали звичку спілкуватися недержавною мовою (33%) та мову спілкування у сім’ї (20%).

“Щоб українська мова залишалася основною в освіті та повсякденному житті, потрібно активно працювати над її популяризацією і забезпечити підтримку з боку всіх рівнів влади,” — зазначив Тарас Кремінь, уповноважений із захисту державної мови.

Дослідження проводилося з 25 квітня по 10 травня 2024 року. В опитуванні взяли участь понад 7 тисяч учнів, 4 тисячі вчителів і майже 19 тисяч батьків з усіх регіонів України.