Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Економіка » Компанія, що будувала мости в Запоріжжі, має повернути аванс: деталі

Компанія, що будувала мости в Запоріжжі, має повернути аванс: деталі

Компанія, що будувала мости в Запоріжжі, має повернути аванс: деталі

Ілюстративне фото

Турецьку компанію “Онур”, що займалася будівництвом мостів у Запоріжжі, зобов’язали повернути аванс понад 238 млн грн за невиконані роботи.

Про це стало відомо з рішення Господарського суду Львівської області, яке оприлюднили 8 липня в Єдиному державному реєстрі.

Державна служба відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області подала позов про повернення понад 283 млн грн авансу турецькою будівельною компанією “Онур”. Підприємство порушило умови договору про будівництво автомагістралі через Дніпро в Запоріжжі. Будівництво мало відбуватися до вересня 2022 року. Турецька компанія за ці гроші закупила металоконструкції, проте не встигла їх встановити до дня перевірки робіт.

“Враховуючи зазначене, зважаючи на норми чинного законодавства та умови договору, Позивач не має права, в погашення авансу, зараховувати вартість незмонтованих матеріалів у сумі понад 286 млн грн, по яких відсутні акти приймання виконаних будівельних робіт. На даний час частина невідпрацьованого авансу, яка підлягає поверненню на підставі договору, становить — 283 млн 269 тис.” — йдеться у рішенні суду.

Згідно з рішенням, компанія “Онур” має повернути замовнику аванс понад 283 млн грн та покрити понад 900 тис. судового збору.

Що відомо про будівництво мостів у Запоріжжі

У лютому 2020 року тендер на будівництво мостів виграла турецька компанія «Onur» – загальна вартість проекту становила 11,9 млрд грн. На будівництві задіяли не менше 600 працівників, фахівців з України та Туреччини, які працювали цілодобово.

24 грудня 2020 року Президент Володимир Зеленський відкрив рух по першій частині «довгобуду» – Балковому мосту, який з’єднує правий берег і Хортицю.

Для будівництва вантового моста купили 48 нових сталевих канатів. Їх змонтували трохи більше, ніж за місяць.

За договором, Мости повинні були закінчити будувати в 2024 році. Але турецький підрядник максимально прискорив роботи. 22 січня 2022 року  відбулося відкриття першої частини вантового мосту через Дніпро. Всі мостові переходи планували добудувати на День незалежності України, 24 серпня 2022 року. Але цим планам завадив початок російського повномасштабного вторгнення.