Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Проєкт «Ї, тут говорять українською»: новий етап мовної політики в Запоріжжі

Проєкт «Ї, тут говорять українською»: новий етап мовної політики в Запоріжжі

Проєкт «Ї, тут говорять українською»: новий етап мовної політики в Запоріжжі

Фото: телеграм-канал секретаря Запорізької міської ради та виконуючої обовʼязки міського голови Регіни Харченко / Фото: телеграм-канал секретаря Запорожского городского совета и исполняющей обязанности городского головы Регины Харченко

У Запоріжжі продовжують популяризацію української мови. Міська рада почала впроваджувати мовну програму «Ї, тут говорять українською». 

Про це у своєму телеграмі повідомила Регіна Харченко. 

Департамент культури і туризму долучився до структурних підрозділів міськради в розробці мовних програм для Запоріжжя. Креативна команда в рамках затвердженої Програми всебічного розвитку та функціонування української мови розробила проєкти та сучасну айдентику до них: 

  • «Ї, тут навчають українською»
  • «Ї, тут говорять українською»
  • «Ї, тут читають українською»

“Забезпечення додержання конституційних гарантій і створення умов для всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на території міста Запоріжжя, сприяння опануванню української мови та підвищення престижу використання, посилення її ролі в суспільстві як засобу зміцнення державної єдності, захисту національного мовно-культурного та мовно-інформаційного простору”, – йдеться у повідомленні. 

Почали з реалізації мовного проєкту «Ї, тут говорять українською». Він розрахований на бізнес, державні і громадські установи, організації, комунальні заклади. 

У ньому можуть взяти участь всі, хто хоче продемонструвати своє свідоме ставлення до української мови в наданні послуг. 

Для цього необхідно заповнити гугл-форму. Команда проєкту опрацює анкети, перевірить дотримання умов використання української мови, а після – нагородить учасників відзнаками та фірмовими наліпками. Їх розміщення біля входу буде означати: «Так, тут говорять українською».

Нагадаємо, 11 липня в Києві відбулася презентація результатів нового дослідження Державної служби якості освіти України, яке розкриває тривожні тенденції щодо використання української мови в освітньому процесі. Українська мова в школах стає менш популярною. 

На початку червня депутати Запорізької міської ради затвердили програму всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах життєдіяльності міста на 2024-2030 роки.

Також, з 18 до 24 серпня, до Дня Незалежності, проводиться забіг “Біжу за мову”. Участь можна взяти з будь-якого куточку світу.