Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Останні дні оновлення даних в ТЦК: як запоріжці можуть це зробити та які штрафи

Останні дні оновлення даних в ТЦК: як запоріжці можуть це зробити та які штрафи

Останні дні оновлення даних в ТЦК: як запоріжці можуть це зробити та які штрафи

Резерв+. Ілюстративне фото

Вже завтра, 16 червня включно, закінчується термін оновлення даних для військовозобов’язаних. Якщо цього не зробити, можна отримати штраф у розмірі від 17 до 25,5 тисяч гривень.

Про це повідомив т.в.о. заступника Запорізького обласного ТЦК та СП Андрій Якунін на брифінгу в медіацентрі Запорізької ОВА.

Однак є деякі випадки, коли штрафу можна уникнути. Для цього має бути причина – наприклад, хвороба.

“Ми всі розуміємо, що є дуже багато, скажімо так, життєвих ситуацій, згідно яких людина може не притягуватись до адміністративної відповідальності. Але звертаю увагу, що кожен випадок розглядається окремо. По кожному випадку можливого адміністративного правопорушення спочатку складається протокол представниками територіальних центрів, після цього цей протокол розглядається вже начальником відповідного районного територіального центру. І приймається рішення щодо притягнення, або звільнення, в разі наявності підстав для такого звільнення від адміністративної відповідальності”, – зауважив Андрій Якунін.

Як оновити дані: три варіанти

1. За допомогою застосунку “Резерв+”

Резерв+ надає можливість оперативного оновлення даних та доступу до інформації у реєстрі Оберіг. За словами т.в.о. заступника Запорізького обласного ТЦК та СП Андрія Якуніна, цей способ найчастіше використовують запоріжці.

“Першим за популярністю способом оновлення даних серед запоріжців є застосунок «Резерв+». При користуванні застосунком помилки виникають вкрай рідко. Наприклад, можуть співпасти не тільки ім’я, прізвище та по батькові, але й дата народження у кількох людей. В такому випадку слід звернутися до ТЦК”, – зазначив Якунін.

2. У Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП)

Центри надання адміністративних послуг працюють у будні дні без перерв з 9:00 до 18:00. Великі міські центри також працюють у суботу. У деяких ЦНАПах є один день на тиждень, коли вони працюють до 20:00. Однак варто зауважити, що останніми днями у Центрах утворились черги через велику кількість бажаючих оновити дані.

Черга на оновлення даних біля ЦНАП у Запоріжжі. Фото: Inform.zp.ua
Черга на оновлення даних біля ЦНАП у Запоріжжі. Фото: Inform.zp.ua

Військовозобов’язаним чоловікам для оновлення даних знадобляться:

  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • мобільний телефон.

На прийомі в ЦНАПі потрібно пред’явити свої документи адміністратору. Адміністратор допоможе заповнити заяву та внести актуальну інформацію в особистому кабінеті на порталі “Дія”. Важливо: після завершення процедури особі обов’язково мають надати витяг з оновленими відомостями.

Подивитися розклад конкретного ЦНАПу можна через офіційний сайт.

3. У Територіальних центрах комплектування (ТЦК)

Якщо ви будете оновлювати дані через ТЦК, окрім самого витягу з реєстру, ви також отримаєте відповідну відмітку у військовий квиток.

Хто має право на відстрочку

Право на відсрочку мають:

  • люди з інвалідністю або ті, хто, згідно з висновком ВЛК, є непридатним за станом здоров’я;
  • ті, хто доглядають за хворими членами своєї родини, якщо немає інших родичів або ж за батьками чоловіка чи дружини, якщо вони самі не можуть здійснювати про себе подбати;
  • ті, хто має чоловіка чи дружину з І, ІІ чи ІІІ групою інвалідності за умови, якщо вона набута внаслідок певних захворювань;
  • студенти, які здобувають рівень освіти, що є вищим за попередній.

Законопроєкт передбачає, що чоловіки віком від 18 до 60 років, які раніше пройшли ВЛК і отримали статус “обмежено придатний”, тепер мають повторно пройти ВЛК. У документі йдеться про те, що на це відводиться до 9 місяців.

Нагадаємо, нещодавно українська компанія Опендатабот додала нову функцію і тепер може показувати штрафи і від ТЦК.

З початку 2023 року ТЦК подали в розшук майже 3 тисячі жителів Запорізької області, оскільки вони не оновили військово-облікові дані.