Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Запорізькому нардепу загрожує до 15 років за зраду: що відомо

Запорізькому нардепу загрожує до 15 років за зраду: що відомо

Запорізькому нардепу загрожує до 15 років за зраду: що відомо

Фото: СБУ

Працівники ДБР завершили досудове розслідування стосовно чинного народного депутата України. Він вів колабораційну діяльність на тимчасово окупованій території, у Бердянську. За це йому передбачене покарання до 15 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Про це повідомили у Державному бюро розслідувань.

Колаборантом виявився депутат кількох скликань від забороненої в Україні політичної партії “Опозиційна платформа – за життя”, який перейшов на бік ворога на початку вторгнення. У перший день повномасштабної агресії рф він поїхав з Києва до окупованого Бердянська, щоб зберегти свої статки та підприємства, які знаходяться на тимчасово окупованій території. Він виконував замовлення оборонно-промислового комплексу росії, виготовляв зброю та броньовану техніку. За час співпраці з агресорами нардеп відвідував тимчасово окупований Крим та росію.

На ТОТ депутат зустрічався із представниками збройних формувань та окупаційною адміністрацією міста. Також він отримав від них охорону та підтримку. 

Пізніше, через комерційні суперечки з окупантами, він вирішив повернутися на неокуповану частину України. 

Народний депутат України обвинувачується у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) та у колабораційній діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України), його утримують у слідчому ізоляторі.

Ймовірно, мова йде про депутата родом з Бердянська Олександра Пономарьова. Він увійшов до Реєстру Зрадників через те, що добровільно пішов на співпрацю з агресором. Нардеп перереєстрував підконтрольні йому підприємства за російським законодавством, відкрив рахунки в місцевих “філіях” банківських установ рф, а також організував виробництво матеріальних цінностей та їх передачу російським окупаційним військам. Окрім цього, у нього виявили переписку із ФСБ.

Нардеп Александр Пономарёв оказался гражданином России
Олександр Пономарьов/ Фотоілюстрація/Александр Пономарёв

В кінці липня 2023 року Пономарьова затримали і відправили під варту на два місяці. Він повинен був пробути в СІЗО до 21 вересня, але суд продовжив запобіжний захід.