Станом на сьогодні, 16 липня, у Запоріжжі зареєстровані 2 випадки захворювання на ботулізм, з них один випадок летальний.
Про це повідомив в.о. заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталій Д’яков на брифінгу у Медіацентрі ЗОДА.
“Перший випадок ботулізму пов’язаний із вживанням в’яленої риби, інший – із вживанням суші. Фахівці Держпродспоживслужби провели позапланові перевірки суб’єктів господарювання. Неякісну та небезпечну продукцію знищено. А на підприємців складено протоколи про адмінпорушення та накладено штрафи на загальну суму у розмірі 304 тисячі гривень”, – розповів Д’яков.
Також зафіксували 2 спалахи захворювання на гостру кишкову інфекцію із 13 постраждалими, в тому числі одна дитина.
Причиною ботулізму найчастіше стають консервовані продукти, м’ясо, риба, рідше – овочі. Небезпечними можуть бути усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені. А причинами гострих кишкових інфекцій – брудні руки, іграшки, посуд, інфікована вода, необроблені або брудні продукти.
Споживачам радять:
- приділяти увагу термінам зберігання продуктів;
- не купувати харчові продукти на стихійних ринках;
- не купувати вже замариноване м’ясо для пікніка;
- не готувати страви з майонезом, якщо немає належних умов для їхнього зберігання;
- мити руки з милом при приготуванні їжі.
Нагадаємо, цього літа в Запоріжжі шестеро осіб захворіли на сальмонельоз. Причиною цього можуть бути зіпсовані або неякісні харчові продукти, а також брудна вода, руки і предмети побуту.