Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » У цьому році українці востаннє переведуть годинник на зимовий час: причини

У цьому році українці востаннє переведуть годинник на зимовий час: причини

У цьому році українці востаннє переведуть годинник на зимовий час: причини

Годинник
Фотоілюстрація

Сьогодні, 16 липня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4201 “Про обчислення часу в Україні”. Цього року українці востаннє переведуть годинник.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк на своєму Telegram-каналі.

“Парламент ухвалив №4201 про відміну переведення часу в Україні з зимового на літній”, – повідомляє він.

За цей законопроєкт проголосували 261 депутат. 27 жовтня 2024 року українці востаннє переведуть годинники на зимовий час. Відповідно, переведення на літній час у 2025 році не буде.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну від 13 травня 1996 року, в Україні переводили годинник на літній час на годину вперед та на зимовий час (на годину назад). Це робилося з метою економії електроенергії.

За результатами деяких досліджень, переведення годинника на літній час негативно впливає на людей. У цей період серед українців зростає кількість депресій, серцево-судинних захворювань, інфарктів міокарда та інсультів.

Коли переводять час, відбувається частковий десинхроноз між внутрішнім годинником людини та кількістю світла, яке надходить ззовні. Десинхроноз може спричиняти недосипання, дезорієнтацію у просторі й часі, а також втрату пам’яті.

Перехід також важче дається людям літнього віку, які можуть сильніше відчувати його наслідки. У них власні біологічні ритми йдуть з більшою кількістю збоїв, тому будь-які зсуви у різні боки сприймаються більш болюче. Літні люди можуть відчувати в цей період роздратування, незрозумілі почуття.