Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Освіта » Підземну школу розпочнуть будувати ще в одному навчальному закладі Запоріжжя

Підземну школу розпочнуть будувати ще в одному навчальному закладі Запоріжжя

Підземну школу розпочнуть будувати ще в одному навчальному закладі Запоріжжя

Будівництво однієї з підземних шкіл Запоріжжя
Фото: Іван Федоров/Telegram

У Запоріжжі розпочнуть будівництво ще однієї підземної школи в навчальному закладі “Елінт”. Уряд ухвалив рішення про виділення для цього 112 мільйонів гривень.

Про це повідомив голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

Разом з прем’єр-міністром України вони побували на будівельному майданчику однієї з підземних шкіл Запоріжжя. Там саме залили бетоном основну плиту.

На будівництво ще однієї школи Уряд виділив вже кошти.

“Загалом розмір фінансування становитиме 112 мільйонів гривень. З них 78 мільйонів надасть держава на умовах співфінансування з місцевого бюджету. Тож наша мета – запустити цього року навчання у форматі офлайн і для учнів цієї школи”, – заявив Федоров.

За його словами, також очікується виділення коштів на будівництво підземної школи в одній із громад Запорізької області. На сьогодні будівництво підземних шкіл триває на п’яти локаціях. Ще на двох – роботи розпочнуться найближчим часом.

Прем’єр Шмигаль повідомив, що на забезпечення безпечного навчання в Запорізькій області виділили більш ніж 706 млн грн. Вчора, 18 липня, під час робочої поїздки на створення шкільних укриттів для Запорізької області розподілили ще майже 78 млн грн.

Що відомо про навчання в Запорізькій області

До навчання в офлайн-режимі з 1 вересня 2024 року готуються повертатись і на Харківщині, щоправда лише в двох районах — Лозівському та Красноградському.

Наразі в прифронтових областях тривають роботи з відновлення пошкоджених та зруйнованих шкіл, а також облаштування належних укриттів. Кошти на це залучаються з усіх можливих напрямків — грантових та донорських програм, місцевих бюджетів та державного фінансування. Зокрема, на початку квітня Кабмін виділив кошти на облаштування укриттів у прифронтових регіонах: Харківська та Запорізька області отримають субвенцію у розмірі 500 млн грн, Херсонська та Миколаївська — 200 млн грн.

Одним з ноу-хау прифронтових регіонів є будівництво підземних шкіл. Першу таку вже збудували в Харкові. Вона має 20 класних кімнат і розрахована на прийом 900 учнів. Такі ж заклади вже будуються в місті Люботин та селищі Коротич Харківської області. Наступні підземні школи можуть з’явитися у місті Шостка (Сумська область), в Запоріжжі та Херсоні. Щоправда, реалізація таких проєктів потребує чималих грошей: на будівництво підземної школи в Харкові пішло 78 млн грн, а у Коротичі — 99 млн грн. Проте такі об’єкти будуть надійними: архітектори зазначають, що такі укриття можуть захистити не лише від уламків, а й від прямого влучання ракет, якими росіяни обстрілюють мирні міста.

Американська архітектурна компанія Gensler буде брати участь у будівництві підземних шкіл. Зокрема вони розроблять дизайн майбутніх освітніх закладів. Ця ж компанія брала участь в будівництві Shanghai Tower. Та багатьох інших масштабних проєктах забудови по всьому світу.

Навчальні заклади будуть розташовані у центрі міста, а також у Бородинському та Комунарському районах. У Космічному мікрорайоні міста тривають роботи з будівництва підземної школи. Згідно з планами, навчання буде організовано у дві зміни: по 500 учнів у першу та другу зміну відповідно.

У Запоріжжі та області планують збудувати 20 підземних шкіл. Офлайн-навчання в них хочуть запустити вже цієї осені.