Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » ЖКГ » Більше половини викликів на номер 104 є витоки газу на внутрішніх мережах та газовому обладнанні в оселях споживачів – звітують газовики

Більше половини викликів на номер 104 є витоки газу на внутрішніх мережах та газовому обладнанні в оселях споживачів – звітують газовики

Більше половини викликів на номер 104 є витоки газу на внутрішніх мережах та газовому обладнанні в оселях споживачів – звітують газовики

Директор з капітального будівництва АТ «Запоріжгаз», Андрій Довгань

Як забезпечити собі та родині ефективне та безпечне споживання газу. Що передбачає послуга з технічного обслуговування внутрішніх газових мереж- про це наша розмова з директором з капітального будівництва АТ «Запоріжгаз» Андрієм Довганем.

АТ «Запоріжгаз»
АТ «Запоріжгаз»

– Одразу перейдемо до теми нашої розмови: що ж таке технічне обслуговування багатоквартирних будинків? Чому фаховий контроль за системою газопостачання вкрай необхідний? Адже бачимо, що газовики активно проводять роботи з технічного обслуговування газових мереж.

– ТО внутрішніх газових мереж, тобто тих, які знаходяться у помешканнях споживачів і обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках та гуртожитках, які є спільною власністю мешканців, є двома абсолютно різними послугами!

– Розкажіть спочатку про ТО будинкових газових мереж.

– Технічне обслуговування багатоквартирних будинків та гуртожитків – це першочергово колективна безпека мешканців, які проживають в одному під’їзді чи будинку та мають мережі спільного користування. Крім того, це вимога законодавства України. В цьому році ми розпочали проводити ТО багатоквартирних будинків та гуртожитків області. На сьогодні провели технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання вже у 500 багатоквартирних будинках. А це – більше 40 000 споживачів газу. Хочу звернути увагу, що технічне обслуговування багатоквартирних будинків та гуртожитків – це вимога діючого законодавства. Адже наприкінці року наказом Міністерства енергетики України було затверджено Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку, а постановою Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах економіки та комунальних послуг, затверджено Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку.

– Які саме роботи передбачає ТО внутрішньобудинкових мереж?

– Наразі, аби споживачі безпечно споживали газ, виконується комплекс робіт, який вказаний у вимогах Порядку проведення, а саме: Планове випробування систем на щільність, перевірка на герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання, усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність. Одним словом, увесь комплекс робіт задля безпеки споживачів. Тому наголошуємо, що лише вчасне проведення фахового технічного обслуговування газових мереж багатоквартирних будинків – це ваша безпека і безпека ваших близьких при користуванні газом, особливо в період війни. Лише 1 раз на 3 або 5 років споживачі сплачуватимуть за технічне обслуговування газових мереж після виконання робіт. Це стосується багатоквартирних будинків і гуртожитків. Так, внутрішньобудинкові мережі, строк експлуатації яких складає до 25 років, мають обслуговуватись 1 раз на 5 років. Якщо строк експлуатації понад 25 років – раз на 3 роки. Усі ці моменти нами враховано під час формування графіків робіт по всім об’єктам.

– З внутрішньобудинковими мережами у багатоповерхівках та гуртожитках зрозуміло. Андрій Вікторович, розкажіть тепер про техобслуговування безпосередньо в квартирах та приватних будинках людей.

– Вже більше 20 000 споживачів газу довірили Запоріжгазу технічне облуговування газової мережі та приладів і заключили відповідний договір. Згідно статистики від нашої аварійної служби більше половини всіх викликів стосується витоків газу в оселях споживачів. Лише в цьому році було локалізовано більше 2 000 витоків газу. Їх наші спеціалісти виявляють в плитах, котлах, лічильниках, на гнучких з’єднаннях, за допомогою яких побутові газові прилади приєднані до системи газопостачання.

– А які роботи ви проводите в рамках договору на технічне облуговування?

– Фахівці відділу технічного обслуговування проводять повне обстеження газової мережі в оселі, перевіряють герметичність з’ єднань газопроводів, а також коректність роботи ваших газових приладів, стан пальників, комфорок, шлангів. Вчасне технічне обслуговування газового обладнання має свої переваги. Регулярне обслуговування допомагає виявляти потенційні проблеми з обладнанням, що може запобігти аваріям та нещасним випадкам. Правильно обслуговане обладнання працює ефективніше, що дозволяє економити газ та зменшувати витрати на опалення. Регулярне обслуговування може збільшити тривалість служби газового обладнання, що дозволяє максимально використовувати його перед тим, як потрібна буде заміна. Також регулярне обслуговування може бути більш зручним, оскільки дозволяє уникнути несподіваних поломок та неприємностей. Послуга дозволяє вчасно виявити витоки газу, провести необхідний ремонт та заміну складових, які вийшли з ладу та попередити аварійні ситуації. Міжопалювальний період – найкращий для цього час!

– Тож, як можна заключити договір на технічне обслуговування газової мережі та обладнання всередині квартир та приватних будинків?

– Договір можна підписати в центрах обслуговування клієнтів АТ «Запоріжгаз». Всю інформацію можно дізнатися в контакт центрі за телефонами: 066-300-2-888, 098-300-2-888, 093-300-2-888, 067-007-6-104, 061-280-8-104. Основні наші завдання та функції як газорозподільної компанії є незмінними: це безперебійна доставка природного газу в режимі 24/7 сотням тисяч споживачів, на підприємства, лікарні, інші заклади соціальної сфери, підприємства теплокомуненергетики. Адже ми – підприємство критичної інфраструктури, тож працюємо в посиленому режимі воєнного стану, аби всі споживачі були з газом.


Рекламний матеріал