Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » У повітрі Запоріжжя знову виявили небезпечну речовину: як вона може нашкодити здоров’ю

У повітрі Запоріжжя знову виявили небезпечну речовину: як вона може нашкодити здоров’ю

У повітрі Запоріжжя знову виявили небезпечну речовину: як вона може нашкодити здоров’ю

Ілюстративне фото/Иллюстративное фото

30 липня під час проведення планових моніторингових досліджень атмосферного повітря на території житлової забудови у Заводському районі Запоріжжя виявили шкідливу речовину.

Про це повідомляє Запорізький обласний ЦКПХ.

Протягом дня було проведено моніторинг якості повітря в районі цирку, зокрема на вулицях Літературній та Академіка Климова. Було визначено концентрації таких забруднюючих речовин, як оксид вуглецю, діоксид азоту, оксид азоту, озон, сірчистий ангідрид, фенол, аміак, сірководень, формальдегід та пил. На вулиці Літературній виявили перевищення максимально-разової концентрації сірководню – 0,0156 мг/м³, що в 1,95 рази перевищує гранично допустиму концентрацію.

Чим небезпечний сірководень

Сірководень – це один з найпоширеніших забруднювачів, який потрапляє в атмосферне повітря через промислові викиди. Проблема забруднення повітря в Україні є дуже актуальною, оскільки під час будівництва та експлуатації промислових об’єктів екологічні аспекти часто ігнорувалися. Це стосується особливо східних регіонів країни, де сконцентровано багато промислових підприємств.

Сірководень (H2S) – це безбарвний газ з характерним гострим запахом, який можна відчути навіть у низьких концентраціях. Він є дуже токсичним і горючим, тому потребує обережного поводження.

До антропогенних джерел сірководню належать:

  • буровибухові роботи в шахтах і кар’єрах;
  • переробка нафти і вугілля, газопереробні заводи;
  • виробництво пластмас, фарб, віскози, цукру, синтетичного аміаку, синтетичних спиртів, гідрогенізація жирів, сірчаної кислоти, сірки та органічних сполук сірки;
  • побутове газопостачання;
  • металургійна промисловість;
  • сміттєзвалища, де під час розкладання харчових відходів утворюється сірководень;
  • виробництво віскозних волокон, використання сірчаних барвників на текстильних фабриках, розлив сірковмісних мінеральних ресурсів;
  • скидання хімікатів і побутово-промислових стоків у водні джерела.

Проблема забруднення довкілля сірководнем в Україні стоїть дуже гостро. За даними Держстату, у 2021 році 750 підприємств здійснювали викиди сірководню в атмосферу, а загальна кількість викидів склала 1741,8 тонн.

Забруднення повітря сірководнем може мати такі наслідки:

Здоров’я людей: Вдихання високих концентрацій сірководню може викликати головний біль, нудоту, запаморочення, проблеми з диханням та інші розлади. Тривалий контакт з високими концентраціями може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Екологічні проблеми: Викиди сірководню в атмосферу можуть спричинити кислотні дощі, що шкодить лісам та іншим екосистемам. Сірководень також може забруднювати ґрунт і воду, що призводить до загибелі рослин і тварин.

Загалом, забруднення сірководнем має серйозні наслідки для здоров’я людей і екосистем, а також може викликати економічні та безпекові проблеми.

Нагадаємо, протягом 15-20 липня проводилися дослідження якості повітря в Запоріжжі. Виявлено чотири шкідливі речовини, що можуть шкодити здоров’ю людей.