Головна » Суспільство » Медовий Спас: рецепти традиційного частування від запоріжанок

Медовий Спас: рецепти традиційного частування від запоріжанок

Медовый Спас Хортица Запорожье
Медовый Спас

В Україні Медовий Спас за новим календарем почали відзначати 1 серпня. На свято в церкві прийнято освячувати мед і пісну випічку з маком, а в будинку на стіл виставляти частування з медом.

Медовий Спас в Україні отримав свою назву через період збору меду у пасічників. Після цього свята стільники у вуликах наповнюються, а значить приходить час збирати мед.

Inform.zp.ua підготував рецепти, які можна приготувати на свято Медового Спасу.

Яблука з медом і горіхами

Де готувати: в духовці або мікрохвильовці.

Інгредієнти: яблука, волоські горіхи, мед, кориця. Пропорції можна змінювати на свій смак.

Яблука з медом. Ілюстративне фото

Як готувати:

Яблука вимити, акуратно вирізати серцевину (намагайтеся не сильно пошкодити дно яблука).

Волоські горіхи порубати ножем, але не в дрібну крихту. Посипте яблука корицею, додайте по чайній ложці меду і заповніть горіхами до верху.

Відправити в розігріту духовку у формі для запікання, застеленій фольгою. Запікати при температурі 170-180 градусів 20-25 хвилин (яблука повинні бути м’якими, але при цьому тримати форму і не розпадатися).

Курка в медово-соєвому соусі

Де готувати: в духовці.

Складові: курячі крила / стегна / гомілку (близько 5 шт); мелений перець; спеції; соєвий соус (6 ст. л.); мед (5 ст. л.); часник (4-5 зубчиків)

Як готувати:

Вимити курку, висушити і натерти спеціями і перцем. Залишити ненадовго.

В цей час з’єднати рідкий мед, соєвий соус і дрібно нарізаний часник.
У медовому маринаді замочити курку і перекласти в форму для запікання або пакет для запікання. Залишився соус вилити в форму.

Випікайте близько 40 хвилин (у пакеті) і 50 хвилин (у формі та фользі) до золотистої та хрусткої скоринки.

Яблучний збитень

Де готувати: на плиті, в каструлі.

Складові: вода (1 л.); яблука (300 гр); мед (50 гр); м’ята; імбир; кориця; гвоздика; бадьян; лимон (за смаком).

Як готувати:

Яблука вимити, прибрати серцевину, нарізати часточками.
Додати інші інгредієнти. Залити водою і поставити на плиту.
Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 10-15 хвилин. Після чого вимкнути вогонь і дати настоятися близько години.

Смачного!

Як писав раніше Inform.zp.ua, сьогодні, 1 серпня, віряни відзначають Медовий Спас за новим календарем. Це свято та низку інших перенесли у зв’язку з переходом на новоюліанський календар.