Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Економіка » Один із запорізьких заводів виставили на продаж: що відомо

Один із запорізьких заводів виставили на продаж: що відомо

Один із запорізьких заводів виставили на продаж: що відомо

Фото з сайту: gmk.center/ua
Фото из сайта: gmk.center/ua

Фонд державного майна України виставив на приватизацію 97,5% акцій АТ “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат” (ЗАлК) зі стартовою ціною 151,9 млн грн.

Про це повідомляє у Telegram голова ФДМУ Віталій Коваль.

ЗАлК, колись єдиний в Україні виробник первинного алюмінію з потужністю понад 100 тис. тонн на рік, зазнав занепаду під впливом російського капіталу. Прострочена кредиторська заборгованість комбінату сягає 6,44 млрд грн.

Після повернення контролю над підприємством, держава вирішила приватизувати його. ЗАлК залишається потужним промисловим комплексом з 1497 об’єктами нерухомості загальною площею 370 929,85 м², розташованими на 25 зареєстрованих земельних ділянках площею 216,0856 га. До активів комбінату також входять 291 одиниця транспорту та спецтехніки.

Приватизація ЗАлК є можливістю реалізувати масштабний бізнес-проєкт та сприяти економічному розвитку регіону. У контексті повоєнного відновлення України такі об’єкти можуть стати ключовими елементами відбудови та зміцнення національної економіки.

Новий власник зобов’язаний протягом 18 місяців погасити заборгованості із заробітної плати та перед бюджетом, а також не допускати звільнення працівників протягом шести місяців.

Онлайн-аукціон відбудеться 6 серпня у системі Прозорро.Продажі. Прийом заявок триває до 5 серпня включно.

Як зазначає Forbes, у 2001 році 68% акцій ЗАлК придбала компанія «АвтоВаз-Інвест». У 2006 році новим власником стала компанія Velbay Holdings Limited, підконтрольна «Російському алюмінію» (РУСАЛ) російського бізнесмена Олега Дерипаски. Він отримав контроль над 97,5% акцій комбінату. У 2015 році держава через суд повернула 68% акцій у державну власність, а в лютому 2023 року Вищий антикорупційний суд стягнув решту акцій (29,5%) на користь держави.

У лютому цього року ФДМУ отримав 97,5% алюмінієвого комбінату. За 2020 рік збиток ЗАлКу становив 49,7 млн грн, за 2021 рік – 36,8 млн грн, а у 2022 році – 59,3 млн грн.