Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Рівень води в Дніпрі знову почав знижуватися: з чим це пов’язано

Рівень води в Дніпрі знову почав знижуватися: з чим це пов’язано

Рівень води в Дніпрі знову почав знижуватися: з чим це пов’язано

Рівень води в Дніпрі. Фото: Inform.zp.ua

У Запоріжжі вчергове почав осушуватися берег Дніпра. Рівень води в річці знижується через аномальну спеку та проблеми, пов’язані з підривом Каховської ГЕС. Зменшення води в Дніпрі може негативне вплинути на рибу у водоймі, впевнені екологи.

Inform.zp.ua розбирався, чому зникає вода в Дніпрі, та як виживатиме риба в такій ситуації.

Зниження рівня води

На минулому тижні запоріжці били на сполох у соцмережах, публікуючи фото берега Дніпра, який все більше осушується після підриву росіянами Каховської ГЕС у червні 2023 року. Нагадаємо, тоді було затоплено щонайменше 80 населених пунктів, розташованих нижче за течією на берегах Дніпра. Водосховище обміліло, через що декілька областей України частково залишилися без водопостачання. Рівень води в Дніпрі різко спав й у Запоріжжі, що й помітили відразу містяни.

Під час весняного водопілля цьогоріч в межах Запоріжжя та, зокрема, навколо острова Хортиця у Дніпрі значно піднявся рівень води з початку другої декади березня.

Проте вода знову почала відходити від берегів Дніпра. В Держекоінспекції Південного округу журналістам Inform.zp.ua повідомили, що це явище пов’язане з аномальною спекою та наслідками, що досі є від підриву Каховської ГЕС.

Екологиня, голова громадської організації “Екосенс” Тетяна Жавжарова додає, що однією з причин зниження рівня води в Дніпрі є діяльність ДніпроГЕС. На цьому зауважували в коментарі Inform.zp.ua й в Запорізькому рибоохоронному патрулі. Тоді так фахівці пояснювали ситуацію з мором риби через скид води на гідроелектростанції.

За словами одного з працівників рибоохоронного патруля, загибель риби через роботу ГЕС постійна, і ця проблема існує давно. А помітнішою вона стала у такі періоди: початок 2000 років (осушення ікри) та з 2020 року (загибель рослиноїдних видів риб внаслідок знесилення та подальшого скочування до агрегатів ГЕС).

Мор риби невідворотній

Наразі низький рівень води у Дніпрі, який запоріжці помічають зараз, є характерним для серпня через декілька факторів:

  • невелика кількість опадів, бо вода в річці наповнюється тільки через сніг та дощ, яких було мало в сезонах;
  • режим роботи водосховищ по всьому каскаду Дніпра обмежений, вода звідти надходить в малих обсягах.

“Якщо нам дати більше води, то будуть осушені водосховища вище по каскаду. Це значить, що через відсутність Каховської ГЕС вода йде прямо в море, а щоб зберегти рівень у нас, треба осушити водосховища вище по каскаду (Київське, Кременчцчьке і т.д.), що не має сенсу. Тепер що ми маємо по факту – низький рівень води через відсутність Каховської ГЕС”, – пояснює головний спеціаліст відділу іхтіології, регулювання рибальства та аквакультури Запорізького рибоохоронного патруля Максим Бронзюк.

В цілому еколог характеризує процес зменшення рівня води в Дніпрі природним:

“Якщо казати про природню єкосиистему річки (без водосховищ), то цілком природньо, що навесні затоплюються великі площі, де потім вода поступово сходить. Природньо, що русла поступово змінюють свій напрям, а річка майже ніколи не має постійного русла. Тому що русло замулюється завжди через силу Коріоліса і це повязано з траєетроією землі при обертанні навколо Сонця, тому Правий берег річки завжди вищий, а Лівий берег річки завжди нижчий”.

За словами Бронзюка, осушення берега Дніпра негативно впливає на водних мешканців, але на нерест риби воно значно не впливає. Адже, за словами еколога, вода сходить поступово і більшість молодої риби скочується у русло річки.

Загибель риби на острові Хортиця: названа причина
Кадри з відео. Джерело: соціальні мережі

Раніше Inform.zp.ua писало про масову загибель риби, яку запоріжці помічали під час прогулянок по берегу Дніпра. Загибель риби не стосувалася спекотної погоди чи поганої якості води.