Головна » Суспільство » Яблучний Спас та Преображення Господнє та у 2024: заборони, значення та традиції

Яблучний Спас та Преображення Господнє та у 2024: заборони, значення та традиції

Яблучний Спас та Преображення Господнє та у 2024: заборони, значення та традиції
Фото: Freepik

Яблучний Спас святкують православні християни сьогодні, 6 серпня, згідно з переходом на новоюлініанський календар. Розповідаємо, як відзначають один із трьох Спасів, і що готують в цей день.

Другий Спас (Великий Спас, Спас “на горі”, яблучний) припадає на 6 серпня.

27 липня 2023 року на Помісному Соборі Православної церкви України затвердили перехід із 1 вересня 2023 року на новоюліанський календар. Всі неперехідні православні свята відзначатимуть на 13 днів раніше.

Що святять на Яблучний Спас

У цей день в храмах освячували яблука та інші плоди нового врожаю. Саме через це свято таким і іменували. Вважається, що яблука в цей день мають особливу магічну силу. І тому, перед тим, як з’їсти плід, наші предки засуджували:

Що надумано – збудеться, що збудеться — не минеться.

Освячували на Спас і колосся нового врожаю.

У народі говорили”Спас – в достатку хліба у нас”. Також на Яблучний Спас говорили” Прийшов Спас – і літо від нас”,”Спас – бери рукавиці в запас”. У цей день стежили за відльотом лелек.

Яблочный Спас праздник рецепты
Яблочный Спас

Що можна і не можна робити на Яблучний Спас

У цей день люди пекли пироги з яблуками, варили яблучне варення і пригощали їм один одного.

У свято Яблучного Спаса не можна займатися домашніми справами, шити, прасувати, прати і прибирати.

Що можна приготувати

Яблука з медом і горіхами

Де готувати: в духовці або мікрохвильовці.

Інгредієнти: яблука, волоські горіхи, мед, кориця. Пропорції можна змінювати на свій смак.

Яблука з медом. Ілюстративне фото

Як готувати:

Яблука вимити, акуратно вирізати серцевину (намагайтеся не сильно пошкодити дно яблука).

Волоські горіхи порубати ножем, але не в дрібну крихту. Посипте яблука корицею, додайте по чайній ложці меду і заповніть горіхами до верху.

Відправити в розігріту духовку у формі для запікання, застеленій фольгою. Запікати при температурі 170-180 градусів 20-25 хвилин (яблука повинні бути м’якими, але при цьому тримати форму і не розпадатися).

Яблучний збитень

Де готувати: на плиті, в каструлі.

Складові: вода (1 л.); яблука (300 гр); мед (50 гр); м’ята; імбир; кориця; гвоздика; бадьян; лимон (за смаком).

Як готувати:

Яблука вимити, прибрати серцевину, нарізати часточками.
Додати інші інгредієнти. Залити водою і поставити на плиту.
Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 10-15 хвилин. Після чого вимкнути вогонь і дати настоятися близько години.

Смачного!