Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Економіка » Бізнес » Аукціон з приватизації акцій Запорізького алюмінієвого комбінату не відбувся: причини

Аукціон з приватизації акцій Запорізького алюмінієвого комбінату не відбувся: причини

Аукціон з приватизації акцій Запорізького алюмінієвого комбінату не відбувся: причини

Фото з сайту: gmk.center/ua
Фото из сайта: gmk.center/ua

Аукціон з продажу 97,55% акцій АТ “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат” (ЗАлК), запланований на 6 серпня, не відбувся через відсутність учасників.

Про це повідомляється на сайті Prozorro.Продажі.

Фонд державного майна планував продати ЗАлК, колись єдиного виробника первинного алюмінію в Україні, за 151,86 млн грн. За правилами, після першої невдалої спроби новий аукціон зниженої вдвічі стартовою ціною в 75,93 млн грн призначили на 14 серпня.

Нагадаємо, Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат, колись єдиний виробник первинного алюмінію в Україні, опинився в скрутному становищі через російський капітал. Зараз підприємство має борг у 6,44 млрд грн.

Після повернення контролю над ЗАлК, держава вирішила приватизувати його. Комбінат залишається потужним промисловим об’єктом з 1497 об’єктами нерухомості загальною площею понад 370 тисяч м², розташованими на 25 земельних ділянках. До активів також входять 291 одиниця транспорту та спецтехніки.

Приватизація ЗАлК відкриває можливість для масштабного бізнес-проєкту та сприятиме економічному розвитку регіону. Особливо важливо це у контексті повоєнного відновлення України, коли такі об’єкти можуть стати ключовими для зміцнення національної економіки.

Новий власник зобов’язаний протягом 18 місяців погасити заборгованості із заробітної плати та перед бюджетом, а також не звільняти працівників протягом шести місяців.

У 2001 році 68% акцій ЗАлК придбала компанія «АвтоВаз-Інвест», а у 2006 році – Velbay Holdings Limited, підконтрольна «Російському алюмінію» (РУСАЛ) Олега Дерипаски. В результаті Дерипаска контролював 97,5% акцій. У 2015 році держава через суд повернула 68% акцій, а в лютому 2023 року Вищий антикорупційний суд стягнув решту акцій (29,5%) на користь держави.

Зараз ФДМУ володіє 97,5% акцій ЗАлКу. За останні три роки комбінат зазнав значних збитків: у 2020 році – 49,7 млн грн, у 2021 році – 36,8 млн грн, а у 2022 році – 59,3 млн грн.